Subsidie voor regenton of groen dak

Foto: KAF

Inwoners die binnen de bebouwde kom wonen, kunnen subsidie krijgen voor maatregelen die helpen om regenwater op te vangen of die zorgen voor meer groen.

EMMELOORD, 08-12-2023 – Wethouder René van Amersfoort: “We willen samen met onze inwoners de leefomgeving vergroenen door meer gebruik te maken van ons hemelwater en ruimte te geven voor water. Als we samen de schouders eronder zetten kunnen we overlast door klimaatverandering voorkomen. Dat is voor mij aanleiding onze inwoners een steuntje in de rug te geven. Zij kunnen dit gebruiken voor een groen dak op de schuur, groene gevels, meer planten in de tuin, regentonnen of -zuilen”.  Het gaat om een Flevolandse subsidie, waarvoor de gemeente Noordoostpolder € 13.750 bijdraagt. Onze inleg wordt door de provincie Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland verdubbeld naar een totaal netto subsidiebedrag van € 27.500.

Aanvragen via website provincie Flevoland

Heb je een koop- of een huurhuis? Dan kun je subsidie aanvragen. Ook kun je samen met buren of buurt een aanvraag doen. Dan kan het subsidiebedrag hoger worden. Op de website van de provincie www.flevoland.nl
(zoekterm klimaatadaptieve en groene dorpen en steden) kun je de regels rond de subsidie lezen en deze
aanvragen. Voor een regenton krijg je bijvoorbeeld tot 100 euro subsidie. Voor het verwijderen van tegels in de
tuin en aanplanten van bloemen/struiken (minimaal 4 m2) krijg je tot 500 euro subsidie. Aanvragen kan tot 1
november 2024 of al eerder als het subsidiebedrag volledig is besteed.

Klaar voor een veranderend klimaat  

Maatregelen zoals vergroenen en wateropvang zijn nodig omdat het klimaat verandert. Er zijn bijvoorbeeld vaker hardere regenbuien, langere periodes van droogte en meer hittedagen. Aanpassingen op en rond het huis helpen overlast te voorkomen. Door het verwijderen van verharding en vervolgens te vervangen door meer groen kan het regenwater beter in de grond zakken. Planten en bomen geven bovendien tijdens hittedagen meer verkoeling. En een regenton of -schutting vangt het regenwater op, zodat het tijdens perioden van droogte weer gebruikt kan worden.

Webpagina provincie https://www.flevoland.nl/actueel/nieuwe-subsidieregeling-voor-het-klimaatbestendig.
De subsidie is mogelijk is gemaakt door een gemaakte afspraak in het samenwerkingsverband klimaatadaptatie Flevoland (KAF).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen