Filmavond met verhalen van polderpioniers Zeewolde

Filmavond Oral History
Filmavond Oral History
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

De verhalen van de polderpioniers geven beeld aan de ontstaansgeschiedenis van Zeewolde en Zuidelijk Flevoland. Deze verhalen van vroeger zijn een belangrijke bron voor de huidige identiteit van Zeewolde.

ZEEWOLDE, 08-11-2023 – Landschapsbeheer Flevoland organiseert daarom op donderdag 30 november een filmavond in de Verbeelding in Zeewolde rond deze verhalen. Ga even terug in de tijd en laat je meevoeren met de verhalen van de pioniers van Zeewolde.

Vrijwilligers van Landschapsbeheer hebben de afgelopen jaren 30 polderpioniers van Zeewolde geïnterviewd. Hoe zag de drooggevallen zeebodem eruit? Wat groeide er als eerste? Wanneer en hoe kwamen er dieren naar het nieuwe land? Hoe is het om als eersten in de nog kale omgeving te wonen? De mooiste verhalen zijn gebundeld in een film. Daar komen de mannen en vrouwen van het eerste uur aan het woord over het landschap rond het Zeewolde van toen.

Wat opvalt in de verhalen van de polderpioniers is de totale leegte, de eenzaamheid, midden in Nederland, ook nog begin jaren zeventig in Zuidelijk Flevoland. Eindeloze velden met koolzaad, overal reeën en fazanten. Een verloskundige die altijd een slaapzak, een kaars, lucifers en water in de auto had liggen, want stel dat je ergens bleef steken. Of de dijk naar Harderwijk die werd afgesloten voor het verkeer vanwege de paddentrek.

Toen was Zeewolde feitelijk nog één grote rietvlakte met de hoogspanningsleiding die dwars door Zuidelijk Flevoland liep.

We sluiten de avond af met een gezellige borrel en de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Iedereen is welkom op deze filmavond in de Verbeelding. De filmavond duurt van 19.30 uur tot 20.45, met aansluitend een borrel tot maximaal 21.30 uur.

Wel graag even aanmelden via bit.ly/filmavondZeewolde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen