Inheemse planten: madeliefje

Madeliefje
Madeliefje
Foto: parelprojecten.nl

Vier maanden geleden werd onthuld dat het madeliefje tot nationale bloem is verkozen. Het leverde een hele reeks reacties op. Na die eerste storm van aandacht werd het stiller, maar het madeliefje is zeker niet vergeten.

LANDELIJK, 01-10-2023 – Het madeliefje (Bellis perennis) vormt een rozetje van heldergroene, spatelvormige blaadjes met een duidelijke nerf. De plant is verspreid behaard. Het blad wordt meestal tot vijf centimeter lang. Even speuren: de knoppen in sommige bladoksels kunnen uitgroeien tot nieuwe rozetten, zo verspreidt het madeliefje zich ook zonder zaadjes en maakt zodes. De bloeiwijze (het geheel aan bloemdragende delen van een plant) staat op één onbebladerde stengel. Het hoofdje heeft aan de onderkant een omwindsel (‘schutblaadjes’) van twee rijen blaadjes.

aja, denkt u misschien, dat weten we allemaal wel. Maar na de uitslag van de verkiezing bleek dat heel wat media foto’s van gelijkende bloemen publiceerden. Buiten zal niemand zich vergissen, hoogstens wordt een muurfijnstraal wel eens voor een madeliefje aangezien. Maar foto’s zijn lastiger. Hier probeert Pleun Aarts van Vroege Vogelsverdwaalde mediacollega’s weer op het goede pad te brengen.

lees verder bij de bron: https://www.naturetoday.com/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen