De gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, waterschap Zuiderzeeland en provincie Flevoland zijn goed op weg met het voorbereiden van de eigen organisatie op de Omgevingswet. De samenwerking tussen deze overheden is echter nog nauwelijks van de grond gekomen.
FLEVOLAND, 20-09-2023 - Er zijn beperkt afspraken gemaakt en procedures, voor aanvragen van vergunningen die meerdere overheden aangaan, ingericht. Tijdige afronding van gebiedsoverstijgende aanvragen kan, ondanks een op samenwerken gerichte cultuur van deze overheden, zodoende onder druk komen te staan. En dat is, gezien de maatschappelijke opgaven en het tempo waarin ze uitgevoerd moeten worden, onwenselijk, concluderen de rekenkamer(commissie)s van de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, waterschap Zuiderzeeland en de Randstedelijke Rekenkamer in een door hen gezamenlijk uitgevoerd onderzoek. Op 20 september 2023 presenteren zij hun rapport ‘Samenwerking in Flevoland onder de nieuwe Omgevingswet’ vanaf 19 uur in Museum Schokland, te Schokland.
Lokale overheden zijn goed op weg met de Omgevingswet, maar gebiedsoverstijgend is er nog beperkt actie.
Het is de bedoeling dat de Omgevingswet 1 januari 2024 in werking treedt. De gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, het waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland bereiden zich elk in hun eigen tempo voor op deze wet. Zij hebben visies of plannen ontwikkeld, procedures ingericht en ambtenaren, raadsleden en bestuurders opgeleid. Er is dus al heel wat gedaan om de Omgevingswet straks goed uit te kunnen voeren. De aandacht richt zich tot op heden echter vooral op de eigen overheid. Voor aanvragen tussen deze overheden is er nog weinig tot stand gekomen. Zo hebben ze samen bijvoorbeeld geen afspraken gemaakt over de voorwaarden die ze willen stellen aan gebiedsoverstijgende vergunningsaanvragen, noch de procedures voor zulke vergunningaanvragen op elkaar afgestemd. En, is er tussen de volksvertegenwoordigers van de verschillende overheden geen regelmatig blijvend contact. De samenwerkende rekenkamer(commissie)s zijn van mening dat het ontbreken van dit soort afspraken kan leiden tot vertraging bij het afhandelen van gebiedsoverstijgende vergunningaanvragen.
Lokale overheden staan positief tegenover samenwerking met elkaar. Hoewel de overheden geen officiële afspraken hebben gemaakt over voorwaarden en procedures, is er wel sprake van een op samenwerking gerichte cultuur tussen de genoemde overheden. Dat is een goede basis voor de aanpak van interbestuurlijke vraagstukken, maar niet voldoende volgens de samenwerkende rekenkamer(commissie)s. Zij doen zodoende in hun rapport een aantal aanbevelingen om hun overheden te helpen om aanvragen voor gebiedsoverstijgende vergunningen in de toekomst effectief en op tempo het hoofd te bieden.