Onderzoek: stand spaarrente grootste reden om te starten met beleggen

Foto: Seeders
41% van de beleggers geeft aan dat de hoogte van de spaarrente invloed heeft gehad op hun keuze om te gaan beleggen. Dit komt naar voren uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van MeDirect. Bijna vier op de tien (36%) overweegt zelfs om te stoppen met beleggen wanneer de spaarrente aanzienlijk toeneemt.
LANDELIJK, 13-09-2023 – De spaar- en beleggingsbank deed onderzoek naar het beleggingsgedrag van Nederlanders. De belangrijkste reden voor het beginnen met beleggen, genoemd door 41% van de respondenten, is de hoogte van de spaarrente. Opvallend is dat dit vooral bij mensen die langer dan zes jaar beleggen van grotere invloed is geweest dan voor mensen die recent zijn begonnen met beleggen (een tot twee jaar).
Invloed van vrienden en familie
Naast de spaarrente wegen ook familie en vrienden mee in onze beslissingen als het gaat om beleggen. 36% zegt te zijn gaan beleggen omdat bekenden uit hun omgeving hier ook mee bezig zijn. Daarnaast speelt de opvoeding een rol. Bijna een kwart geeft aan het beleggen vanuit huis meegekregen te hebben. Ook laten we ons verleiden door succesverhalen van andere beleggers (26%).
Laat je niet verleiden
Het zijn vooral de jongvolwassenen die door succesverhalen van andere beleggers geïnspireerd raken om te starten met beleggen, komt naar voren uit het onderzoek. Om zich voor te bereiden en kennis te vergaren kijkt het merendeel (60%) van de jonge beleggers op het internet. Job Mantz, Country Manager bij MeDirect: “Het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je begint met beleggen en niet enkel afgaat op succesverhalen die je bijvoorbeeld tegenkomt op sociale media.”
Geld achter de hand
Uit het onderzoek komt naar voren dat 57% belegt met een geldbedrag dat voor langere tijd gemist kan worden. Ook heeft 52% van de beleggers een buffer voor onverwachte uitgaven. Mantz wil benadrukken dat beleggen alleen een goede optie is wanneer je inderdaad genoeg spaargeld achter de hand hebt. “Het is belangrijk dat je een buffer hebt. Zorg ervoor dat je altijd genoeg geld hebt om bijvoorbeeld je huur en boodschappen te kunnen blijven betalen. En vergeet niet: je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Er zijn genoeg professionals die je kunnen helpen bij het starten met beleggen.”
Meer onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.
____________________________________________________________________
Verantwoording onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht onder 600 beleggende Nederlanders die minimaal één jaar beleggen.
Over MeDirect
MeDirect Bank (Malta) plc, in Nederland handelend onder de naam MeDirect, biedt spaar- en beleggingsproducten aan met het doel iedereen de mogelijkheid te bieden om zijn geld optimaal te laten renderen. MeDirect, met zijn technologische hoofdvestiging in Malta, heeft tevens een dochterbank in België, MeDirect Bank NV/SA. MeDirect is sinds 2013 actief in België.
MeDirect staat onder toezicht van de Europese Centrale Bank en de MFSA. Spaartegoeden bij MeDirect zijn gedekt door de Maltese depositogarantieregeling, die deposito’s dekt tot €100.000 per persoon en per bank. Sinds de start van de bank hebben meer dan 114.000 klanten in totaal al ruim € 4,5 miljard spaargeld en beleggingen aan MeDirect toevertrouwd.
Disclaimer
MeDirect Bank (Malta) plc, een onderneming geregistreerd onder nummer C34125, heeft een licentie van de Malta Financial Services Authority om bankactiviteiten uit te voeren onder de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsservices onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen