UPDATE - Vanwege de hevige regen van de afgelopen dagen hebben wij helaas het besluit moeten nemen om de Nationale Aardappelrooidag op de locatie bij het Agrofoodcluster niet door te laten gaan. De kavel is te nat (en zal voor zaterdag niet opdrogen), waardoor het rooien van de aardappels niet mogelijk is. De organisatie vindt het erg jammer en we hopen op beter weer volgend jaar.
--
De Nationale Aardappelrooidag wordt op 10 plekken in het land georganiseerd. Bekijk de laatste update over alle deelnemende locaties op aardappels.nl/rooidag
Op zaterdag 2 september vindt de derde editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats bij Agrofoodcluster. De akkers worden opengesteld voor jong en oud om aardappels te komen rooien.
Emmeloord, 14-08-2023 - Boerenbedrijven door het hele land organiseren leuke en leerzame activiteiten om bezoekers alles bij te brengen over het duurzame groei- en rooiproces en om zelf een tasje aardappels te rooien voor thuis. Vanwege het grote succes doet er ieder jaar een groter aantal telers mee. De dag belooft een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin.
Akkers open voor jong en oud: leren wat er om de hoek groeit
58% van de Nederlanders let soms of nooit op waar de groente of fruit die zij kopen geproduceerd is, en of het dus van ver weg of dichtbij komt. In Flevoland is dit 48%. Dit blijkt uit het jaarlijkse Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie. Dit jaar is het thema daarom “eten om de hoek”. Veel mensen rijden dagelijks onwetend wat er groeit en bloeit langs de aardappelakkers. Het is tijd om te leren wat zich daar allemaal afspeelt. Dit terwijl in Nederland vorig jaar 3,6 miljard kilogram consumptieaardappelen van het land is gekomen (bron: ).
Aandacht voor voedselverspilling en milieu
Er komt aardig wat vakmanschap kijken bij het telen van aardappels; van de pootaardappel die de teler in de grond stopt tot de consumptieaardappelen die eruit worden gehaald. Ook is het nog niet bij iedereen bekend dat de aardappelteelt bijzonder duurzaam is. Aardappels hebben een relatief lage impact op klimaatverandering, landgebruik en energiegebruik. Zo geeft de Nationale Aardappelrooidag ook een bijzonder duurzaam kijkje achter de schermen, met onder meer aandacht voor voedselverspilling en een beter milieu.
Speurtocht naar de grootste aardappel van het jaar
Naast de ‘Tour de boer’, waarbij men de akker op gaat met de boer, worden er op de boerderij ook andere activiteiten georganiseerd, zoals een springkussen en kleurplaten kleuren. Afgelopen jaar werd er op de Aardappelrooidag door bezoekers in totaal ruim 3000 kilo aardappels gerooid, en soms zitten daar bijzondere exemplaren tussen. Deelnemers worden dit jaar daarom ook uitgedaagd om op zoek te gaan naar de allergrootste aardappel van het jaar. Aan het eind van deze editie van de Nationale Aardappelrooidag wordt officieel de grootste aardappel verkozen, en wordt de winnaar bekroond als Grootste Aardappel Speurneus.
Adres
Agrofoodcluster
Schelling 1
8305 BG Emmeloord
Praktische informatie
De Nationale Aardappelrooidag bij Agrofoodcluster is van 11:00 tot 16:00 te bezoeken. Toegang en aardappels rooien zijn gratis.
De Nationale Aardappelrooidag vindt dit jaar plaats op 9 locaties: Nieuw-Vennep (NH), Zwartewaal (ZH), Kuitaart (ZH), Wintelre (NB), Zeewolde (FL), Emmeloord (FL), Spijk (GR), Giethoorn (OV) en Montfort (LI).
Bekijk alle locaties en meer informatie op