Vlindertelling Kuinderbos verplaatst naar 30 juli

De vlindertelling van zondag 23 juni gaat niet door vanwege de voorspelde weersomstandigheden. Er is eigenlijk de hele dag lichte regen en windkracht 4 voorspeld.

BANT, 22-07-2023 – Bij de wind en de natte omstandigheden zullen vlinders zich schuil houden en wachten op betere momenten om weer op zoek te gaan naar partners voor de voortplanting en nectar van bloemen wat eigenlijk de “kerosine” is van deze dansende juwelen in ons landschap.

In het Kuinderbos wordt met het beheer veel ingespeeld op omstandigheden die voor insecten en met name vlinders en libellen zo gunstig mogelijk zijn. Doormiddel van uitgebreid bosranden – en poelenbeheer is het bos een eldorado voor meer dan 50 soorten libellen en meer dan 30 soorten dagvlinders.

Voor de libellen zijn de bijzondere soorten de 4 soorten witsnuitlibellen in de poelen, maar ook de grote  populatie weidebeekjuffers die afhankelijk zijn stomend water in de wateraanvoersloot langs de Hopweg. Door een uitstekende samenwerking bij het beheer van deze sloot met waterschap Zuiderzeeland gaat het uitstekend met deze soort. Afgelopen week werd zelfs de beekoeverlibel gespot door vrijwilliger Gerard Eggens ook een soort van stromend water. De vlinderstichting omschreef deze zeldzame soort als een kroonjuweel voor het Kuinderbos

Ook het bermenbeheer in het Kuinderbos wat onlangs is uitgevoerd door gemeente Noordoostpolder verdient een schouderklopje aan dit adres, 10% van het gewas is deze ronde blijven staan, met name de plekken met veel bloeiende planten als Kattestaart, St janskruid en Konnininnekruid. Het gras en andere kruiden zullen weer aangroeien en met name de kruiden zullen een nabloei gaan produceren, tegen de tijd dat het staande gewas is uitgebloeid zal de nabloei weer aanwezig zijn en vormen de bermen contant een lint van “nectarkroegen” voor de vlinders in het Kuinderbos.

Op 30 juli 13.00 uur is de volgende poging gepland in het Kuinderbos om vlinders te tellen.

Aanmelden gaat heel makkelijk

Harco de boswachter, Anne en Anita vinden het geweldig als je er bij wilt zijn.

Aanmelden kan handig en snel via het Google-aanmeldformulier: https://forms.gle/rPGykQ5DzRmmuLXW7

Na het invullen van het formulier ontvang je een ontvangstbevestiging.

Je krijgt in de loop van volgende week een e-mail met de details over deze dag.
We zien jouw aanmelding graag tegemoet.

Vlinders herkennen
Kars Veling van de Vlinderstichting heeft een presentatie over vlinders gemaakt.

Deze kun je bekijken via deze link: https://youtu.be/Lg9orMm8Xks

Zo kun jij je thuis al optimaal voorbereiden door jouw vlinderkennis te verrijken.

De video duurt 20 minuten en kan je zo vaak bekijken als je wilt.

We raden je deze informatieve film van harte aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen