Gisteren heeft Luuk Groot Koerkamp in Rutten het eerste kievitsei van Flevoland gevonden. Het nest ligt op een perceel naast het land van zijn vader, tulpenboer aan de Noordemeerweg in Rutten. Vorig jaar hebben daar Afrikaantjes gestaan als bestrijding van aaltjes, waardoor er nu veel ruig materiaal op de akker ligt.
RUTTEN, 16-03-2023 - Kieviten houden daar van, om voedsel te zoeken maar vooral ook om te nestelen. Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland kreeg een telefoontje van de opa van Luuk of er al een eerste ei was gemeld. Nee dus, Luuk mag zich daarom de gelukkige vinder van het eerste kievitsei van 2023 noemen. En opa is natuurlijk supertrots. “Zondag was ik met mijn vader al gaan zoeken, we vonden wel een aantal kuiltjes, maar nog geen ei” vertelt Luuk. “Opa ging vandaag mee. En toen zag ik in één kuiltje een ei” glundert hij. “Ik denk dat er gauw meer eieren in dit nest worden gelegd. En dan gaan we het beschermen zodat er geen tractor overheen rijdt”. De opa van Luuk is zeer begaan met de weidevogels en hun legsels die hij tijdens zijn werkzaamheden tegenkomt. Veel weidevogels profiteren daar al vele jaren van. Hij brengt die liefde voor de vogels duidelijk ook over aan zijn kleinkinderen.
Het eerste ei werd officieel gecontroleerd door Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland. “Met de vondst van dit eerste ei is ons weidevogelseizoen echt begonnen” vertelt Jan. “In Flevoland trekken in het voorjaar ruim zestig vrijwilligers de akkers op om samen met agrariërs nesten van de kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels te zoeken en te markeren. Door deze markeringen kan de boer rekening met de nesten houden. Door om een nest heen te maaien of een nest te verplaatsen krijgen weidevogels een kans om rustig te broeden. Veel nesten bevinden zich op percelen die nog bewerkt moeten worden. Door zo’n nest met eieren in een mandje te leggen, kan de boer bij bewerkingen op het land het nest in één keer optillen en eenvoudig verplaatsen. Daardoor kan de kievit veilig verder broeden” besluit Jan.