360 hennepkwekerijen opgerold met hulp van Liander

16 mrt 2023, 19:49 Nieuws
unnamed 28
Liander

In 2022 heeft netbeheerder Liander samen met de politie 360 hennepkwekerijen ontdekt waarbij sprake was van energiediefstal. Daarbij is 18,7 miljoen kilowattuur (kWh) illegaal aan stroom afgetapt. Dit is bijna net zoveel als jaarlijks door 6.500 huishoudens wordt verbruikt.

LANDELIJK, 16-03-2023 - In 2021 kwam het aantal ontdekte hennepkwekerijen nog boven de 600 uit. De terugloop van het aantal ontdekte hennepkwekerijen lijkt op het eerste gezicht goed nieuws. Echter betekent dit niet dat het aantal kwekerijen ook daadwerkelijk afneemt. Het lijkt erop dat de bereidheid van burgers om een vermoedelijke hennepkwekerij te melden is gedaald. Liander, die samenwerkt met de politie en het Openbaar Ministerie aan het stopzetten van illegale kwekerijen, merkt dat er opvallend minder meldingen binnenkomen. Ook het aantal meldingen via het platform Meld Misdaad Anoniem loopt enorm terug. Waardoor dit komt, is niet bekend.

Brandgevaar

Illegale hennepkwekerijen op zolders en in kelders van woningen zorgen nog onverminderd voor gevaarlijke situaties. Veel kwekerijen maken gebruik van een illegale aansluiting op het elektriciteitsnet. Naast dat dit verboden is, zijn veel van deze aansluitingen amateuristisch aangelegd. Dit leidt tot zeer brandgevaarlijke en soms levensbedreigende situaties. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 65 woningbranden die worden veroorzaakt door illegale en ondeugdelijke technische installaties in de woningen, opgezet voor het kweken van hennep. Om dat te voorkomen blijft Liander zich samen met andere netbeheerders, politie en gemeenten inzetten om zoveel mogelijke van deze gevaarlijke situaties te stoppen. Tips van omwonenden zijn daarbij cruciaal.

Maatschappelijke kosten

Het aantal hennepkwekerijen dat jaarlijks wordt ontdekt is vermoedelijk maar een fractie van het totale aantal. Geschat wordt dat er in het gebied waar Liander als netbeheerder actief is ongeveer 8.000 hennepkwekerijen zijn gevestigd. Naast brandgevaar leiden illegale aansluitingen ook tot maatschappelijke kosten. Elektriciteit die wordt gestolen moet namelijk worden betaald door de netbeheerder zelf. Wanneer de schade niet kan worden verhaald op degene die de elektriciteit illegaal heeft verkregen, worden de kosten doorbelast in de nettarieven en draaien uiteindelijk alle elektriciteitsgebruikers hiervoor op.

Meld een vermoeden van hennepkwekerij

Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Liander en politie afhankelijk van tips van bewoners in de omgeving. Op de staan tips hoe je een hennepkwekerij kunt herkennen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij politie 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

website van de politie

Regionale cijfers

De 360 opgespoorde hennepkwekerijen zijn verdeeld over het gebied waar Liander de netbeheerder is. Het gaat daarbij Gelderland, Flevoland, Friesland, Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland. Hieronder zijn de aantallen per provincie weergegeven en de top 5 van gemeenten met de meest opgespoorde hennepkwekerijen in 2022.

Cijfers per provincie

Noord-Holland: 167 (2021: 310)

Gelderland: 102 (2021: 172)

Flevoland: 48 (2021: 67)

Friesland: 36 (2021: 47)

Zuid-Holland: 7 (37)

Top 5 gemeenten

Amsterdam: 74 (2021: 135)

Almere: 28 (2021: 36)

Arnhem: 26 (2021: 41)

Leeuwarden: 16 (2021: 1)

Lelystad: 14 (2021: 20)

Liander is de netbeheerder in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Friesland en een deel van Zuid-Holland. Wij zorgen ervoor dat 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven stroom en gas kunnen gebruiken. Het is onze taak om de energievoorziening betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar te houden. Daarom onderhouden en vernieuwen we het bestaande energienet, en staan we dag en nacht klaar om storingen op te lossen. Daarnaast verzwaren we het elektriciteitsnet op plekken waar meer capaciteit nodig is met nieuwe kabels, verdeelstations en transformatorhuisjes. Zodat onze klanten altijd energie kunnen gebruiken. Nu en in de toekomst.