Grote investering in bereikbaarheid Flevoland

Foto: mhpublicaties.nl

Het Rijk investeert € 1,3 miljard euro in het bereikbaar maken van nieuwe woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). De provincie Flevoland heeft als onderdeel van de MRA een groot voordeel bij deze investering. Dit helpt om de belangrijkste knelpunten tot en met 2030 aan te pakken.

FLEVOLAND, 16-11-2022 – Er worden in Flevoland de komende jaren tienduizenden nieuwe woningen gebouwd. Voor de bereikbaarheid van deze woningen heeft het kabinet 171 miljoen euro gereserveerd. Een deel hiervan (87,5 miljoen) is bedoeld om de bereikbaarheid van Almere te verbeteren.

Voor de verbreding van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad wordt 30 miljoen euro gereserveerd. En er wordt 54 miljoen euro geïnvesteerd in het verbeteren van het openbaar vervoer van en naar Almere Pampus en/of Oosterwold.

Puzzel met resultaat

‘Het was een ingewikkelde puzzel, maar ik ben tevreden met de uitkomsten voor de MRA’, zegt gedeputeerde Jan de Reus, tevens voorzitter van het MRA-platform Mobiliteit. ‘Veel van onze mobiliteitsknelpunten hebben de nadrukkelijke aandacht van het Rijk gekregen. Daar hebben we nu concrete afspraken over kunnen maken, zodat we die op de korte termijn kunnen aanpakken.

Dit is niet alleen belangrijk voor de mobiliteit van onze provincie en haar inwoners, maar ook voor de enorme woningbouwopgave, die de komende jaren in Flevoland veel aandacht gaat krijgen. De economische ontwikkelingen daarvan gaan ook gevolgen hebben voor de Flevolandse mobiliteit en dat wordt met deze investering nu al aangepakt.”

IJmeerverbinding en A27

Voor de middellange termijn zijn er afspraken gemaakt over voorwaarden die horen bij de ontwikkeling van Flevoland. Er komt een masterplan voor de ruimtelijke ontwikkeling van Almere Pampus in relatie tot de IJmeerverbinding. De A27 is een groot knelpunt en afgesproken is dat de aanpak volgend jaar op de agenda van het BO MIRT terugkomt. Tot slot komt er een onderzoek naar de bereikbaarheid van de Warande in relatie tot de verstedelijkingsplannen voor Lelystad. Gedeputeerde Jan de Reus: “De voorbereidingen zijn dus niet voor niets geweest!”

Andere regio’s

Ook in de regio’s Noord- en Oost-Nederland is Flevoland bezig om belangrijke knelpunten aan te pakken. Zo liggen er al afspraken over de zogeheten Lelylijn, de treinverbinding van Lelystad naar Leeuwarden en Groningen, via de Noordoostpolder. Daarnaast heeft de provincie nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid op de N50, die voor Flevoland van groot belang is.

Gedeputeerde De Reus: “Flevoland is een provincie in ontwikkeling. De bouw van 40.000 nieuwe woningen is een belangrijk onderdeel van die ontwikkeling. Het is goed dat we deze afspraken hebben kunnen maken, zodat onze provincie ook na 2030 goed bereikbaar is en blijft.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen