Lezen is belangrijk

Ondertekening Samen voor LEZEN
Ondertekening Samen voor LEZEN
Foto: eigen foto

Woensdag 9 november is het project ‘Samen voor LEZEN!’ op een feestelijk manier afgetrapt door Stichting Aves, de wethouder onderwijs van de gemeente Noordoostpolder en FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder.

EMMELOORD, 11-11-2022 – Uit internationaal onderzoek blijkt dat leesmotivatie een belangrijke voorspeller is voor een hoge score voor leesvaardigheid. In Nederland is een dalende trend in leesmotivatie gaande. Een afname van het aantal gemotiveerde lezers zet de leesprestaties onder druk en daarmee komt ook het onderwijsniveau onder druk te staan. Kinderen in Nederland hebben moeite met het begrijpen van teksten. Voor tekstbegrip is meer nodig dan het leren van strategieën. Belangrijke factoren zijn achtergrondkennis en woordenschat. Sinds 2015 neemt het aantal kinderen dat potentieel laaggeletterd van de basisschool komt weer toe.

Lees

Stichting Aves en FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder zijn samen tot de conclusie gekomen dat er meer nodig is dan we nu doen om de taalachterstand, en in het verlengde daarvan de onderwijsachterstand, aan te pakken. De Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad doen de aanbeveling om in ‘diep lezen’ en leesmotivatie te investeren door een sterke infrastructuur met een rol voor overheid, bibliotheken, uitgeverijen en scholen.

Samen voor LEZEN

De samenwerkende partners hebben een leesoffensief in de Noordoostpolder ontwikkeld onder de titel ‘Samen voor LEZEN!’. Met dit project worden door middel van verschillende acties de leesprestaties van kinderen verbeterd. Zo worden er schoolbibliotheken opgezet of uitgebouwd op iedere school in de Noordoostpolder mét uitleensysteem, zodat leerlingen boeken ook mee naar huis kunnen nemen. Verder worden leerkrachten geschoold in het geven van nog beter en effectiever leesonderwijs en worden er workshops gegeven voor ouders om ook hun kennis op gebied van (voor)lezen en taalwerving te vergroten.

Naast de scholen die onder Stichting AVES vallen, doen ook de Optimist, de Zonnebloemschool, de Planthof en de Eben Haëzerschool mee aan Samen voor LEZEN!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen