Gemeenteraad akkoord met zoektocht naar nieuwe opvanglocatie

azc Luttelgeest.
azc Luttelgeest.
Foto: mhpublicaties.nl

Gemeente Noordoostpolder gaat op zoek naar een goede plek voor tijdelijke opvang van ‘nareizigers’. Dat is de uitkomst van een debat in de gemeenteraad over het aanmeldcentrum bij Bant. Een verzoek daarvoor van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wees de gemeenteraad maandagavond definitief af.

BANT, 12-10-2022 – Ook nam de raad een amendement van CDA, ChristenUnie-SGP en PvdA aan. Die partijen willen dat het COA de boerderij en de grond in Bant verkoopt. “Anders blijft er iets dreigen en van die situatie willen we af. Als de grond in bezit van het COA blijft, kunnen we niet verder. We moeten bewoners duidelijkheid geven”, vindt Marian Uitdewilligen van het CDA. De gemeenteraad ging met een zeer nipte meerderheid van 14-13 akkoord met het amendement. Een stem van D66 geeft daarbij de doorslag.

Een amendement van Politieke Unie, VVD en ONS haalde het niet. Die partijen willen eerst de ontstane onrust wegnemen voordat ze willen nadenken over een nieuwe locatie. Wiemer Haagsma (Politieke Unie) vindt ook dat helder moet zijn dat dit een ‘tijdelijke opvang’ is. “Nu is ook vijf jaar mogelijk. Dat vinden wij niet tijdelijk. Wij denken aan een half jaar, zoals dat ook bij onze buurgemeenten het geval is.”

ChristenUnie-SGP en GroenLinks pleiten wel voor spoed. “We hebben het vanavond over van alles, behalve over mensen…”, legt Gerda Knijnenberg een vinger op een gevoelige plek. “Ter Apel overstroomt alweer, ga voortvarend aan de slag”, roept ze op. “We zijn een top-5 gemeente qua oppervlakte. Hier is echt wel een geschikte locatie te vinden”, vindt ook Hylke Hekkenberg (GroenLinks).

VVD en ONS zien een nieuw aanmeldcentrum juist helemaal niet zitten. “Wat in Ter Apel gebeurt is afschuwelijk, maar dat betekent niet dat wij voor de oplossing moeten zorgen. We zijn een van de gemeenten die al het meeste doen”, zegt VVD’er Jasper van Os. “Wij doen genoeg”, vindt ook Helga Wiedijk van ONS. Het CDA wilde nog expliciet weten of Politieke Unie een nieuwe locatie wel ziet zitten. “Na de afhandeling van de situatie in Bant, zijn wij bereid om rustig na te denken over een locatie”, antwoordde Wiemer Haagsma daarop.

Volgens burgemeester De Groot moet een nieuwe tijdelijke locatie zo min mogelijk impact hebben op de omgeving. Ook moet de opvang goed bereikbaar zijn.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen