Kruidenrijk grasland valt bij meeste boeren goed in de smaak

Foto: parelprojecten.nl

Ruim driekwart (77 procent) van de deelnemers aan de crowdfundingscampagne 1001ha Kruidenrijk grasland wil na een eenmalig experiment met kruidenrijk grasland verder op deze weg. De boeren merken dat ze met minder kunstmest dezelfde productie houden, terwijl de bodem gezonder wordt met meer biodiversiteit.

LANDELIJK, 31-07-2022 – De campagne van Urgenda en LTO Nederland liet de afgelopen twee jaar melkveehouders laagdrempelig experimenteren door korting te bieden op de aanschaf van een kruidenrijk grasmengsel. Volgens Wilco Brouwer de Koning van LTO Nederland is 77 procent ‘echt een revolutie’. Urgenda en LTO Nederland startten de campagne in het najaar van 2020: melkveehouders krijgen fikse korting op de aanschaf van maximaal drie hectare kruidenrijk grasmengsel en krijgen daar uitgebreide begeleiding bij. Inmiddels doen zes zaadleveranciers mee en kunnen boeren kiezen uit twaalf mengsels. Ook in de gemeente Noordoostpolder doen een aantal boeren, o.a. in Rutten en Marknesse mee aan het experiment.

Grote besparingen

De campagne sloeg direct aan onder boeren en onder geldschieters. Inmiddels is er voor 2500 hectare verkocht aan 812 boeren. Elke hectare hoogproductief kruidenrijk grasland levert een besparing op van 500 kilo kunstmest en 1000 kilo CO2. Bovendien zorgt het voor meer voedsel voor insecten en vogels, minder bestrijdingsmiddelen, gezonde koeien en betere waterberging. Uit de enquête onder deelnemende boeren blijkt dat de grote meerderheid van de boeren zeker meer percelen wil inzaaien na het experiment, als er tenminste een nieuwe kortingsactie komt. Slechts drie procent wil dit niet. Voor sommige boeren is het experiment reden om hun bedrijfsvoering helemaal om te gooien naar natuurinclusief en extensief.

Meer geld nodig

De crowdfundingscampagne startte dankzij een voorschot van Urgenda en met ondersteuning vanuit ASN bank en vond al snel bijval van enkele bedrijven (Natuurmonumenten, Patagonia en Triodos Foundation) en vele burgers. Inmiddels hebben ook negen provincies, een enkele gemeente en het ministerie van  Landbouw meegedaan. Dit najaar is er nog budget in Noord-Brabant, Gelderland, Drenthe, Zuid-Holland, Zeeland en in de gemeente Hof van Twente. Maar omdat boeren door het hele land willen meedoen, vragen Urgenda en LTO de maatschappij om meer bijdragen, zodat boeren verder kunnen verduurzamen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen