In het kuinderbos is de kleine ijsvogelvlinder op camera vastgelegd. Staatsbosbeheer is al vanaf 2006 bezig met bosrandenbeheer. Doel was destijds om de bosranden geschikter te maken voor insecten, zangvogels en kleine zoogdieren. De kleine ijsvogelvlinder was toen de doelsoort.
BANT, 10-07-2022 - Inmiddels is 35 km bosranden bewerkt en door het verwijderen van grote bomen in de bosranden, sparen van struiken, een aanplanten van struiken en bomen die insecten en vogels aantrekken zijn met name bos en struweel vogels enorm toegenomen blijkt uit onderzoek. Ook tijdens de jaarlijkse vlindertellingen worden er steeds meer vlinders gezien en geteld. Omdat grote bomen zijn verwijderd komt er zon op de bosbodem met name koninginnekruid profiteert hiervan, deze plant is erg nectarrijk en wordt de de boswachters een ware "nectarkroeg" genoemd. Ook kamperfoelie profiteerde van de zon op de bosbodem en ontwikkelde zich sterk. een aantal vrijwilligers kijkt in voorjaar en zomer mee, zo vond Veronie dit jaar al het hooibeestje(sinds de jaren 70 teruggekeerd en nu de kleine ijsvogelvlinder , fotograaf Roland vond rupsen van de grote vos en gerard heeft afgelopen jaren al veel bijzonder waarnemingen gedaan van libellen, waarbij zeer zeldzame zitten zoals 5 soorten witsnuitlibellen.
De kleine ijsvogelvlinder heeft in de recente warme zomers waarschijnlijk uit de populatie in de Achterhoek bij warm weer en langere tijd oostenwind het Voorsterbos bereikt en na een tussenstop, 3 jaar later het Kuinderbos.
Inmiddels is het tafeltje dekje voor deze "bosvlinder" er groeit veel kamperfoelie in het Kuinderbos wat het voedsel is voor de rupsen. Dit is inmiddels de derde grote bosvlinder na de grote weerschijnvlinder en de grote vos die zich hier ook voortplanten.
Harco: "ik ben dit jaar 25 jaar boswachter van het Kuinderbos, een mooier cadeau had ik me niet kunnen wensen van moeder natuur."