GroenLinks Noordoostpolder wil dat het college er meer aan doet om in de Noordoostpolder minder aardgas te gebruiken. Dit zou het college moeten doen door samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties te werken aan het aardgasvrij maken van dorpen en wijken. Volgens de fractie is er meer inzet nodig vanwege de gascrisis.
NOORDOOSTPOLDER, 29-06-2022 - Door de oorlog in Oekraïne is de gaslevering van Rusland aan Europese landen onzeker geworden. De EU wil als sanctie voor het einde van het jaar 2/3 e minder aardgas uit Rusland importen. En Rusland heeft nu al de gaskraan naar een aantal landen dicht gedraaid. Daarmee is het onzeker of er de komende winter voldoende aardgas beschikbaar is en hebben we te maken met gasprijzen die enorm hoog zijn. Minister Jetten heeft daarom het eerste niveau van de gascrisis afgekondigd.
GroenLinks Noordoostpolder wijst het college er op dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het aardgasvrij maken van dorpen en wijken. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord. Hierin is ook afgesproken dat gemeenten aan de slag gaan met een wijkaanpak, waarbij per wijk en dorp samen met inwoners een plan wordt opgesteld. Volgens de fractie wordt hier in de Noordoostpolder nog te weinig aan gedaan. In Nagele is een initiatief actief en de gemeente voert een paar onderzoeken uit, maar verder is het beleid er vooral op gericht dat inwoners hun huis zelf gaan isoleren.
Volgens fractievoorzitter Hylke Hekkenberg zullen we lange tijd te maken hebben met hoge gasprijzen en een mogelijk gastekort. “Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat we na de oorlog weer massaal aardgas gaan kopen van Rusland, dat tijdperk lijkt me nu wel voorbij. En al het andere aardgas is duurder omdat het als vloeibaar LNG met schepen moet worden aangevoerd. Nog los van het feit dat het bestaat uit Amerikaans schaliegas en aardgas van dictaturen uit het midden oosten.”
Volgens Hekkenberg is minder aardgas gebruiken daarom de enige echte oplossing van de gascrisis. Ook wijst GroenLinks er op dat het sowieso nodig is om geen aardgas meer te gebruiken vanwege klimaatverandering en dat er een oplossing moet komen voor inwoners en ondernemers die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Hekkenberg: “De gevolgen van de gascrisis gaan ons
allemaal raken, dus laten we zo snel mogelijk samen aan de slag gaan om samen mooie projecten te organiseren waarbij samen met inwoners gewerkt wordt aan het isoleren én het aardgasvrij maken van onze dorpen en wijken.”