Manifestatie ‘Krimp de luchtvaart’ op 14 mei bij Lelystad Airport

Foto: eigen foto

Een brede coalitie van bezorgde mensen en maatschappelijke organisaties houdt op zaterdag 14 mei 2022 van 11:00 tot 14:00 een manifestatie ‘Krimp de luchtvaart!’ bij Lelystad Airport. Er zijn verschillende sprekers te zien op een podium aan de Arendweg. Aanmelden is niet nodig. Parkeren (betaald) is mogelijk aan de Airport Plaza. Meer informatie over het programma is te vinden op https://www.14meimanifestatie.nl/manifestatie-luchthaven-lelystad/

LELYSTAD, 06-05-2022 – We roepen de mensen op om zelf eten en drinken mee te nemen, we maken er een gezellige picknick van!

Oproep Jan Terlouw

Jan Terlouw heeft voor ons een videoboodschap ingesproken: “Er moet minder worden gevlogen en het moet duurzamer want de luchtvaart draagt bij aan klimaatverandering.. En daarvoor moeten we Schiphol niet laten groeien maar krimpen. En daarvoor moeten een aantal regionale vliegvelden sluiten. Denk aan onze kinderen, denk aan de toekomst, laat uw stem horen”.

Nooit eerder tegelijk manifestaties op zoveel luchthavens

De ‘Krimp de luchtvaart’ manifestatie is op 14 mei tegelijkertijd bij Schiphol en de regionale vliegvelden Eindhoven, Rotterdam, Maastricht, Groningen en Lelystad, van 11:00 ’s morgens tot 14:00 ‘s middags. De manifestaties zijn online ook te volgen via livestreams op sociale media.

Programma Lelystad

Sprekers in Lelystad zijn onder andere Leon Adegeest van SATL (Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen) Suzanne Kröger (Tweede Kamerlid GroenLinks), Leonie Vestering (Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren) Michael Sijbom (directeur Landschap Overijssel), Marjolein Demmers (directeur Stichting Natuur en Milieu) en Antoinette Verbrugge (‘Gezondheid op 1’). Zij geven hun visie geven op de luchtvaart en de noodzaak tot krimp. Op het programma staat ook een stiltemoment.

‘Krimp de luchtvaart’

Wij pleiten voor krimp van Schiphol, sluiting van kleinere, verliesgevende luchthavens zoals Maastricht en Rotterdam en gesloten houden van Lelystad Airport.

De luchtvaartindustrie heeft veel schadelijke effecten op de samenleving: het levert een grote bijdrage aan de opwarming van de aarde, hoognodige woningbouw wordt onmogelijk en de volksgezondheid loopt gevaar door geluidsoverlast, fijnstof en kankerverwekkende stoffen. Luchthavenpersoneel wordt uitgebuit en onderbetaald en loopt ernstige gezondheidsrisico’s. De luchtvaart moet krimpen! Nu is het moment om massaal steun te geven aan het thema ‘Krimp de luchtvaart!’

Overlast is politieke keuze

Politieke keuzes zorgen ervoor dat Nederlanders veel overlast en vervuiling krijgen zonder een gezonde bijdrage van de luchtvaart aan de Nederlandse economie. Nederlanders worden door gebrekkige wet- en regelgeving nauwelijks beschermd tegen de negatieve gevolgen van het vliegverkeer. Vliegvelden opereren in ons land zonder verplichte luchthavenbesluiten, zonder natuurwetvergunningen en zonder klimaateisen.

Ondersteunende organisaties
De manifestaties op de vliegvelden worden ondersteund door een groot aantal maatschappelijke en burgerorganisaties:

Milieudefensie, Greenpeace, Extinction Rebellion, Urgenda, Milieufederaties Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg, Overijssel en Drenthe, SchipholWatch, Fridays For Future, Students For Future, Grootouders voor het Klimaat, Waddenvereniging, Stop Ecocide, Fossielvrij NL, Social Tipping Point Coalitie, Jonge Klimaatbeweging, Mobilisation for the Environment, Natuur & Milieu, Werkgroep Toekomst Luchtvaart, Youth for Climate NL, Stay Grounded, Platform Vliegoverlast Amsterdam, BTV-Rotterdam, Samenwerkende Actiegroepen tegen Lelystad Airport (SATL), Werkgroep Red Gelderland, plus de officiële bewonersdelegatie van de Omgevingsraad Schiphol.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen