Eerste liggers ingehesen bij de Hogering (Almere)

Foto: Provincie Flevoland

Op dinsdag 26 april zijn de liggers ingehesen van het viaduct bij de Herman Gorterweg. Met het plaatsen van deze horizontale steunpunten krijgt het eerste viaduct over de Hogering vorm. Gedeputeerde Jan de Reus en wethouder Jan Hoek namen een kijkje.

ALMERE, 28-04-2022 – Het viaduct over de Hogering verbindt de Literatuurwijk met industrieterrein Hogekant. De betonnen steunpunten, in het midden en aan de zijkanten van de weg, zijn in april gestort. Hier bovenop komen in totaal 28 liggers, waarvan de eerste 14 op dinsdag zijn ingehesen. De liggers, elk 16 meter lang en 8 ton zwaar, zijn met behulp van een 100-tons kraan op de juiste plek gelegd. Gedeputeerde Jan de Reus van provincie Flevoland: “Dit is een belangrijke mijlpaal voor het project. We staan hier nu, maar volgend jaar rijden hier weer auto’s. En hebben we een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van Almere versterkt. Na de verbreding van de Waterlandseweg, de A6 en straks de Hogering is de Almeerse infrastructuur een stuk robuuster en klaar voor de groei naar 350.000 inwoners.

Openstelling

Voor het inhijsen van de liggers werd een gedeelte van het bouwterrein opengesteld voor het publiek. Veel bewoners van de Literatuurwijk maakten van de mogelijkheid gebruik om de werkzaamheden van dichtbij te bekijken. Wethouder Jan Hoek van gemeente Almere: “Het project wordt direct naast de Literatuurwijk uitgevoerd. Dit gaat uiteraard niet helemaal zonder hinder voor de buurt. Ik ben daarom blij te zien dat de buurt op deze manier betrokken wordt bij het project. En dat er zoveel mensen op af komen laat zien dat het project leeft bij de bewoners.”

 Werkzaamheden

Sinds 2020 wordt buiten gewerkt aan de verbreding van de N702 Hogering in Almere. De Hogering krijgt een extra rijstrook in beide richtingen. Daarnaast worden twee ongelijkvloerse kruisingen aangelegd. De werkzaamheden aan deze kruisingen zijn begin vorig jaar gestart met de aanleg van de twee tunnelbakken, met het plaatsen van damwanden, het aanbrengen van heipalen en een betonnen vloer. Daarmee kon de bouw van het viaduct, over de tunnelbak heen, beginnen. Het tussensteunpunt en de twee landhoofden (de steunpunten aan weerszijden van het viaduct) zijn begin april gestort. Dat betekende dat de liggers (horizontale steunbalken) ingehesen konden worden. De eerste liggers zijn op dinsdag 26 aprilingehesen; de laatste liggers worden op donderdag 28 april ingehesen. Voor de zomer worden de twee viaducten gebouwd zodat na de zomer de op- en afritten aangelegd kunnen worden. De werkzaamheden aan de Hogering duren nog tot 1 februari 2023.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen