Brede samenwerking in Noordoostpolder voor dementievriendelijke samenleving

Foto: Pixabay.com

Samen met maatschappelijke partners heeft de gemeente Noordoostpolder een plan van aanpak opgesteld voor activiteiten voor een dementievriendelijke samenleving. Voor de uitvoering ervan heeft het rijk 50.000 euro beschikbaar gesteld.

NOORDOOSTPOLDER, 23-04-2022 – Noordoostpolder wil een gemeenschap zijn waarin dementie geaccepteerd wordt en meer mensen het herkennen en ermee om weten te gaan. Daarnaast biedt de aanpak ruimte om met thuiswonende dementerenden zinvolle activiteiten in de eigen omgeving te ondernemen. Het college van b en w heeft het plan nu vastgesteld en legt het beschikbaar stellen van de subsidie voor aan de gemeenteraad. Daarna kunnen de betrokken organisaties aan de slag met de uitvoering.

De gemeente Noordoostpolder heeft eerder al een Lokaal Preventieakkoord vastgesteld. Daarin zijn ook activiteiten opgenomen die bijdragen aan bewustwording van wat dementie betekent. Een voorbeeld is het oprichten van een Breinpunt in de bibliotheek in Emmeloord. Daar kunnen inwoners informatie vinden over alles wat met het brein en bijbehorend letsel te maken heeft.

Uitvoering van het Lokaal Preventieakkoord

Wethouder Marian Uitdewilligen: ‘Het leren omgaan met dementie is niet alleen belangrijk voor het welzijn van dementerenden. Het maakt ook dat mantelzorgers er niet alleen voor staan omdat hun omgeving beter leert omgaan met dementie en de gevolgen ervan. Het maakt uiteindelijk het thuis blijven wonen van dementerenden en hun naasten gemakkelijker. Het is fijn dat we ook hiermee handen en voeten kunnen geven aan ons Preventieakkoord.’

Het plan van aanpak steunt op een brede samenwerking van de gemeente met ZONL, de werkgroep Samen Dementievriendelijk, het Alzheimer Trefpunt, de politie, GGD, ouderenbonden, Mercatus, Carrefour, het Cultuurbedrijf, de FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder en vertegenwoordigers van de dorpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen