Onderzoek: Flevoland heeft samen met Limburg het hoogste scheidingspercentage

Foto: cottonbro via Pexels

In 2021 was 10,1% van de volwassen Flevolanders gescheiden. De provincie heeft hiermee het hoogste scheidingspercentage van Nederland. Wel zijn er grote verschillen per Flevolandse gemeente. Zo heeft Urk juist het laagste scheidingspercentage van Nederland: 2,4% van de volwassenen heeft hier een echtscheiding achter de rug.

URK, 07-04-2022 – Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente scheidingsdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Flevoland heeft – samen met Limburg – het hoogste scheidingspercentage van Nederland. Het scheidingspercentage van 10,1% ligt veel hoger dan het landelijke gemiddelde van 9,3%. Het scheidingspercentage is juist het laagst in Overijssel: 8,1% inwoners heeft hier een echtscheiding achter de rug.

In 2021 vonden er in Nederland 11,6% minder echtscheidingen plaats dan in 2020. Vorig jaar werden 25.600 huwelijken ontbonden, een jaar eerder waren dat er bijna 29.000. “Het blijft natuurlijk gissen hoe het komt dat er minder mensen zijn gescheiden. Een reden kan de krapte op de woningmarkt zijn”, aldus Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer.

Gemeentelijke uitschieters: Urk en Lelystad

Het aantal gescheiden inwoners verschilt sterk per gemeente. Naar verhouding wonen in Flevoland verreweg de minste gescheiden mensen op Urk. In deze gemeente is maar 2,4% van de inwoners gescheiden. In Lelystad is het percentage juist het hoogst. Het scheidingspercentage per Flevolandse gemeente van laag naar hoog:

  1. Urk (2,4% van de volwassenen is gescheiden)
  2. Noordoostpolder (8,1% van de volwassenen is gescheiden)
  3. Dronten (8,8% van de volwassenen is gescheiden)
  4. Zeewolde (9,5% van de volwassenen is gescheiden)
  5. Almere (11% van de volwassenen is gescheiden)
  6. Lelystad (11,7% van de volwassenen is gescheiden)

Percentage gescheiden inwoners daalt het sterkst in Lelystad

Het aandeel gescheiden inwoners daalde vorig jaar in drie Flevolandse gemeenten: Lelystad Urk en Almere. In de provinciale hoofdstad was deze daling het sterkst. In de overige gemeenten was juist een toename te zien.

Kijk hier hoeveel mensen er zijn gescheiden in jouw gemeente: https://www.independer.nl/hypotheek/info/onderzoek/minder-scheidingen-2021

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen