Resultaten derde coronapeiling Flevoland

Foto: Pixabay.com

De resultaten van de derde coronapeiling Flevoland zijn bekend. De uitkomsten staan op feitelijkflevoland.nl. Provincie Flevoland voerde dit onderzoek uit samen met de zes Flevolandse gemeenten, GGD Flevoland en Flever. Deze inwonerspeiling is onderdeel van een bredere monitoring van de provincie naar de effecten van corona op de samenleving.

FLEVOLAND, 26-02-2022 – In het najaar van 2020 is de eerste online inwonerspeiling gedaan. Het tweede peilmoment kwam in het voorjaar van 2021. Deze derde peiling maakt zichtbaar hoe Flevolanders de coronapandemie en -maatregelen ervaren en hoe dat zich verhoudt tot de eerdere meetmomenten. Tijdens elk peilmoment was de coronasituatie anders. Tijdens de eerste en derde peiling werden de coronamaatregelen steeds strenger. Bij de tweede peiling was er juist sprake van versoepelingen. Bij de derde peiling werden die versoepelingen weer teruggedraaid.

Zorgen nemen toe

De impact van corona op de levens van Flevolanders is nog altijd groot. Sinds de tweede peiling namen de zorgen onder Flevolanders over de uitbraak van de coronacrisis weer toe. Ook maken meer respondenten zich zorgen over hun eigen gezondheid en de gezondheid van dierbaren. De groep die zich zorgen maakt is wel kleiner dan tijdens de eerste coronapeiling. Daarnaast zijn er grote zorgen over de omgang met anderen. Driekwart van de respondenten geeft aan zich zorgen te maken over een grotere tweedeling in de samenleving als gevolg van de coronacrisis en de coronamaatregelen. Ook zien veel respondenten de spanningen toenemen. Vooral binnen vriendenkringen en op het werk. Daartegenover staat dat minder respondenten zich zorgen maken over hun werk en/of inkomen. Ook is de groep voor wie de inkomsten veranderd is sinds de corona- uitbraak stabiel gebleven. Een op de tien respondenten geeft aan dat de inkomsten zijn gedaald. Een derde van deze groep verwacht dat de inkomsten snel zullen stijgen.

Thuiswerken blijft en eenzaamheid daalt

Waar mogelijk werken respondenten nog steeds (deels) thuis. De groep die volledig thuiswerkt is kleiner geworden sinds de tweede peiling. De voorkeur voor een combinatie van thuiswerken en op locatie blijft, net als bij de vorige peilingen, sterk naar voren komen. Ook is de ervaring met hybride werkvormen over het algemeen goed. Bijna de helft van de werkers die hiermee te maken krijgt, zegt hierdoor minder stress te ervaren. Ondanks de aangescherpte maatregelen ten tijde van de derde coronapeiling, is het aantal respondenten dat aangeeft zich eenzamer te voelen sinds de coronauitbraak afgenomen ten opzichte van de tweede peiling. Dit kan deels komen doordat respondenten aangeven hun dierbaren, zowel fysiek als digitaal, vaker te zien dan tijdens de tweede peiling. Ook gaven respondenten aan dat de kwaliteit van het contact verbeterd is.

COVID-19 Monitor Flevoland

Provincie Flevoland monitort sinds het begin van de coronacrisis wat de effecten van corona zijn in Flevoland. Dit noemen we de COVID-19 Monitor Flevoland. De resultaten van de coronapeilingen , zijn een aanvulling op de COVID-19 Monitor Flevoland. De volledige COVID-19 Monitor Flevoland vindt u in ons dossier coronacrisis op Flevoland.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen