Organisaties leren over hulp bij zelfstandig wonen psychisch kwetsbare inwoners

Bouwerskamp 14, Emmeloord
Bouwerskamp 14, Emmeloord
Foto: Google Maps

Om psychisch kwetsbare inwoners zoveel mogelijk plek in de samenleving te geven is de laatste twee jaar in Noordoostpolder het project Beschermd Wonen in Beweging uitgevoerd.

NOORDOOSTPOLDER, 20-01-2022 – De inzet is om inwoners die uit beschermd wonen komen of daar geen toegang toe hebben zoveel mogelijk zelfstandig te laten wonen in de wijken en dorpen. En daarbij de noodzakelijke ondersteuning te bieden. In het project hebben zorgaanbieders, welzijnsorganisatie Carrefour en de gemeente samen geleerd over hoe deze hulp zo goed mogelijk te organiseren is. Eén van de resultaten is de zondagmiddag-openstelling van inloopvoorziening De Bouwerskamp.

De leerpunten van het project staan in een eindrapport dat het college ter informatie aan de raad stuurt. Aan de totstandkoming van het rapport hebben betrokken organisaties, deskundigen en ook inwoners bijgedragen.

Wethouder Marian Uitdewilligen: ‘We praten vaak over een inclusieve samenleving waar voor iedereen een plek is, maar is dat ook realiteit? Dit project liet de ervaringsdeskundigen zelf aan het woord, en zeggen wat belangrijk voor hen is. En uiteindelijk voor ons allemaal. Met veel verrassende inzichten als resultaat. De afsluitende theatervoorstelling was een juweeltje. Die had eigenlijk gewoon geprogrammeerd moeten worden in het Theater, voor iedereen.’

Aanbevelingen verdere samenwerking

De betrokken organisaties (Mercatus, Kwintes, Carrefour, Zorggroep Oude en Nieuwe Land en de gemeente) gaan met elkaar door op basis van de volgende aanbevelingen:
– Professionals, vrijwilligers en buurtbewoners zijn geholpen met meer informatie over wat
psychische kwetsbaarheid met mensen doet en wat het betekent voor de omgang. Door
elkaar vaker te ontmoeten kunnen ze ook beter kennis en ervaring uitwisselen.
– Ervaringsdeskundigen hebben belangrijke kennis, die nodig is voor het opstellen en
aanpassen van beleid en uitvoering. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om wat er voor de
inwoners te doen is in buurt- en dorpshuizen.

Het project is vorig jaar in Emmeloord afgesloten met een theatervoorstelling van Circus Dwars over bijzondere gewone en gewone bijzondere mensen. Met een cast van mensen uit Noordoostpolder, met en zonder psychische kwetsbaarheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen