Energieneutrale kweker Bernhard zet in op elektrisch wegtransport

Foto: volvotrucks.nl

Orchideeënkwekerij Bernhard uit Luttelgeest heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in duurzaamheid. Met de aanschaf van een elektrische vrachtwagen, wordt daar nu ook het transport aan toegevoegd.

LUTTELGEEST, 23-11-2021 – Voor het geconditioneerd vervoer van bloemen en planten naar verschillende distributiecentra door heel Nederland gaat Bernhard Transport een Volvo FH Electric LZV inzetten. De combinatie transporteert bloemen en planten naar verschillende distributiecentra waaronder Aalsmeer, Venlo, Naaldwijk en Eelde.

“Door de toepassing van 25 MW geothermie en 20 MW zonnepanelen, telen wij onze orchideeën energieneutraal. Door het transport te elektrificeren, is ook het laatste stukje tot onze klant fossielvrij”, verklaart Bram Bernhard, directeur van Bernhard Transport.

Familiebedrijf Bernhard Groep bestaat uit vier kwekerijen en een transportbedrijf. Kwekerij Bernhard heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in duurzaamheid. Zo werd vorig jaar een aardwarmte-installatie aangelegd waarmee warm water uit de bodem kan worden gepompt en kan worden gebruikt voor verwarming van de kassen.

Kwekerij Bernhard wil nog dit jaar energieneutraal zijn en klaar zijn voor een duurzame toekomst. Het fossielvrij maken van hun transporttak is hierop een logisch vervolg.

Investeren én groeien

“De bloemensector heeft grote stappen gemaakt in verduurzaming. Vanaf 1990 heeft de sector, de CO2-uitstoot per eenheid product gehalveerd. Deze truck is een onderdeel van verdere verbeteringen op dit gebied en hiermee kunnen we als tuinbouw de voortrekkersrol ook blijven waarmaken”, vervolgt Bram Bernhard.

Snelladen op groene stroom

Ook het opladen, gaat Bernhard Transport klimaatneutraal organiseren. Het bedrijf investeert in een snellader op eigen locatie, die door de koppeling met zonnepanelen zoveel mogelijk gebruik maakt van groene stroom.

“Om de elektrische truck zoveel mogelijk in te kunnen zetten, zouden we ook graag op de veilingen willen laden. Het is onze wens dat ook daar een snellader wordt geïnstalleerd. Uiteraard bij voorkeur op groene stroom. Alleen zo kunnen we de gehele keten verduurzamen en een klimaatneutrale toekomst opbouwen voor onze volgende generaties”, besluit Bram Bernhard.

Bron: volvotrucks.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden