Bijna 2 op 3 Flevolandse peuters gaat niet naar tandarts

Foto: https://www.pricewise.nl/

In Flevoland is 63,1% van de kinderen van 2 en 3 jaar oud kinderen nog nooit op controle geweest bij de tandarts. In geen enkele provincie is dit percentage zo laag.

FLEVOLAND, 18-11-2021 – De grootste inhaalslag is te maken in de gemeente Almere. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer dat eigen gegevens in combinatie met data van Vektis analyseerde.

65,9% van de peuters uit Almere is nog nooit op tandartscontrole geweest. Ook in Zeewolde is dit percentage hoog (63,8%). Toch is het zonde dat er niet meer kinderen naar de tandarts gaan, vindt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer.

“Helaas leeft onder veel ouders nog het misverstand dat kinderen niet automatisch voor de tandarts verzekerd zijn. Zij weten niet dat controles voor alle kinderen tot 18 jaar vergoed worden,” aldus Prins.

“Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle.”

Meeste tandartsen in Lelystad

Flevoland heeft relatief weinig tandartspraktijken. Per 10.000 inwoners zijn in Flevoland 2,6 praktijken, waarmee de provincie nipt onder het landelijk gemiddelde ligt van 2,7 praktijken per 10.000 inwoners. Binnen de provincie zijn er echter grote verschillen tussen gemeenten.

Lelystad staat aan de top met maar liefst 3 praktijken per 10.000 inwoners. Naast Lelystad scoort ook Almere goed met het aantal aanbieders van tandartszorg. In deze gemeente zijn per 10.000 inwoners namelijk 2,7 tandartspraktijken te vinden. De gemeente Urk heeft juist relatief de minste tandartsenpraktijken, met slechts 1,4 praktijken per 10.000 inwoners.

Steeds minder uitgebreide tandartsverzekering

Flevolanders kiezen steeds vaker voor een minder uitgebreide tandverzekering. Waar in 2017 nog 5,2% van de aanvullend verzekerden koos voor de meest uitgebreide tanddekking (met 100% vergoeding, tot € 750,- per jaar), is dit momenteel nog maar 2,1%.

De minst uitgebreide aanvullende tandartsverzekering (met 75% vergoeding tot € 250,- per jaar) wordt in Flevoland juist steeds vaker gekozen. In 2017 koos 43% van de Flevolanders met een tandartsverzekering voor deze dekking en momenteel is dit 52,9%.

Deze neerwaartse trend is niet zo gek, volgens zorgexpert Mirjam Prins. “Klanten staan steeds kritischer tegenover een tandartsverzekering. Het kan een slimme investering zijn, maar lang niet voor iedereen.” Ze raadt aan om van tevoren de kosten met elkaar te vergelijken. “Probeer in te schatten hoeveel tandartskosten je komend jaar gaat maken, en vergelijk dit met de premie die je zou betalen. Je merkt dan al snel of een tandartsverzekering voor jou relevant is.”

Bron: Independer.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen