Oplopende wachttijden door drukte op elektriciteitsnet

Foto: pxhere.com

In navolging van andere gebieden in Nederland heeft het elektriciteitsnet in een groot deel van Lelystad de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit.

LELYSTAD, 11-11-2021 – Netbeheerder Liander werkt hard aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en het ontwikkelen van oplossingen om meer capaciteit te creëren. Pas dan kan de netbeheerder grootverbruikers van elektriciteit – zoals supermarkten, scholen, kantoren en fabrieken – die zich hier willen vestigen of meer elektriciteit willen, in hun vraag voorzien.

De ontwikkelingen gaan op dit moment zo snel dat Liander verwacht dat er op korte termijn op meer plekken in het land schaarste op het elektriciteitsnet ontstaat.

Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. Dit is echter niet ontworpen voor de snelle ontwikkelingen die nu plaatsvinden. De schaarste op het net is het gevolg van de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening.

Explosieve vraag naar elektriciteit

Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit, waardoor het letterlijk knelt op het elektriciteitsnet. Door deze drukte heeft het elektriciteitsstation Zuiderveld in Lelystad de maximale capaciteit bereikt. De definitieve oplossing voor het knelpunt in Lelystad is het bouwen van een nieuw elektriciteitsstation.

Het realiseren van een nieuw elektriciteitsstation duurt ongeveer vijf tot zeven jaar. Een groot deel van deze tijd is nodig om samen met onder andere de gemeente en de provincie te zoeken naar een geschikte locatie, procedures te doorlopen en het op orde brengen van vergunningen. De daadwerkelijke bouwtijd bedraagt ongeveer anderhalf tot twee jaar. Een nieuw elektriciteitsstation in Lelystad kan op zijn vroegst in 2026 in gebruik worden genomen.

Elektriciteitsnet Noordoostpolder 2025 uitgebreid

Eerder werd al bekend dat Liander het bestaande elektriciteitsnet in de Noordoostpolder en Friesland fors uitbreidt. Het programma Netuitbreiding Lelie bestaat uit circa 37 projecten die zijn gelegen in de Noordoostpolder en Friesland. Alle werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2025 gereed.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen