StartBlock wint duurzaamheidsaward 2021

Foto: Reina Halman Fotografie

Met 46 procent van de stemmen heeft StartBlock uit Emmeloord de duurzaamheidsaward 2021 van de Noordoostpolder gewonnen. Wethouder Anjo Simonse overhandigde maandag 15 november bij het bedrijf de wisselbokaal aan algemeen directeur Tony Mol.

EMMELOORD, 15-11-2021 – De duurzaamheidsaward is een initiatief van stichting Pioniers van de Toekomst en wordt toegekend aan innovatieve, duurzame ontwikkelingen. De award is een publieksprijs. Iedereen kon nominaties indienen, waaruit door een onafhankelijke jury een top-3 is gekozen. Het publiek heeft vervolgens door online te stemmen de winnaar bepaald.

“Blij verrast!”, reageert Tony Mol op de winst. “Dat waren we al toen we genomineerd waren en nu helemaal, natuurlijk! Voor ons is het erkenning door het publiek. Als nieuw gevestigde, duurzame woningproducent, is het mooi om te zien dat de polder zulke initiatieven waardeert.

StartBlock

StartBlock, de duurzame woningproducent, is door ‘polderpioniers’ in 2019 in Emmeloord opgericht. De duurzame CLT-houten woningen zijn ontwikkeld door een team van specialisten op het gebied van ontwerp, ontwikkeling en bouw. Het eerste duurzame woonconcept is de StartBlock-woning, bedoeld voor starters op de woningmarkt.

De woning wordt volledig instapklaar gebouwd in de fabriek. Vervolgens wordt de recyclebare woning in zijn geheel met een dieplader naar de woonlocatie gereden en daar op de fundering gehesen. Na aansluiting op de nutsvoorzieningen kan de woning opgeleverd én bewoond worden.

Startblockwoningen zijn naast duurzaam, een oplossing voor de woningnood en de vraag naar betaalbare starterswoningen. Een project bestaat daarom uit minimaal één woonblok van vier stuks woningen. “Op de plaats van een blok van vijf woningen uit de jaren ’50/’60, kan een blok van tien tot twaalf Startblock-woningen worden geplaatst. Compleet met berging en een tuintje. De woning kost circa 100.000 euro en compleet met grond – afhankelijk van de grondprijs – zo’n 160.000 euro”, vertelt Tony Mol.

Projecten

StartBlock produceert op dit moment woningen voor twee projecten. Aan de Meldestraat in Emmeloord zijn al acht van de zestien ‘vrije sector’-huurwoningen geplaatst. In opdracht van Wooncompas in Ridderkerk worden 32 woningen gerealiseerd.

“Volgende projecten liggen al op de plank”, aldus Mol, “We kunnen nu in praktijk laten zien waar we voor staan en daar zijn we trots op. De duurzaamheidsaward komt dus op een heel passend moment. Er zijn veel mooie, innovatieve en duurzame ontwikkelingen in de polder. Het in ontvangst nemen van de prijs vinden we een onderscheiding van ons innovatieve woonconcept dat in deze polderklei tot stand is gekomen”.

Duurzaamheidsaward

“Wij zijn er heel trots op dat we hier zulke mooie bedrijven hebben”, zegt wethouder Simonse bij het overhandigen van de bokaal. “Het concept Startblockwoning is niet alleen een duurzame ontwikkeling – zowel qua wonen, als gebruik van grondstoffen -, maar ook een sociale, gericht op een woning voor iedereen. Het is duidelijk dat jullie heel bewust vooruitdenken, met het oog op alle generaties. Voor de duurzaamheidsaward kijken we vooral naar initiatieven die al die aspecten in zich hebben. Hij is jullie dan ook van harte gegund.”

Op de foto v.l.n.r.: Anjo Simonse, juryvoorzitter en tevens wethouder Gemeente Noordoostpolder
Henk Visscher, Directeur Productie & Bouw Startblock
Tony Mol, Algemeen Directeur Startblock
Vronie Bootsma, bestuurslid stichting Pioniers van de Toekomst

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen