Liander breidt elektricteitsnet Friesland en Noordoostpolder fors uit

programma netuitbreiding Lelie
Foto: Liander.nl

Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, breidt Liander het bestaande elektriciteitsnet in Friesland en de Noordoostpolder fors uit.

NOORDOOSTPOLDER, 22-10-2021 – De Noordoostpolder en Friesland hebben grote aantrekkingskracht voor duurzame opwek, voornamelijk zonne-energie. Wat zorgt voor een grote toename in zowel levering- als terugleververmogen in het elektriciteitsnet.

Om aan deze toenemende vraag te kunnen voldoen is een complete opwaardering van het bestaande net in Friesland en de Noordoostpolder nodig. Het programma Netuitbreiding Lelie bestaat uit circa 37 projecten die zijn gelegen in de Noordoostpolder en Friesland. Alle werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2025 gereed.

Netbeheerder Liander

Liander heeft als netbeheerder de taak om het net te onderhouden en ontwikkelen. Op dit moment is in de regio´s Friesland en Noordoostpolder sprake van congestie en zijn transportbeperkingen opgelegd. Daarom neemt Liander het initiatief voor een zeer omvangrijke netuitbreiding. Het realiseren van deze netuitbreiding vergt dermate veel capaciteit van Liander dat het werk samen met marktpartijen wordt uitgevoerd.

De voorbereiding van projecten starten in begin 2022 en de realisatie vindt plaats vanaf de zomer van 2022. Het gehele programma dient gerealiseerd te zijn op 31 december 2025.

Programma Netuitbreiding Lelie

In het Liander programma Netuitbreiding Lelie (afgekort als NuLelie) worden meerdere middenspannings-verbindingen gerealiseerd en waar nodig compacte stations vervangen of nieuw geplaatst.

Het programma heeft een omvang van circa 37 projecten met ruim 2.100 km kabels en circa 300 compacte stations. Dit zijn middenspannings-ruimtes en distributieruimtes. In de volksmond ook wel elektriciteitshuisjes of elektriciteitskasten genoemd.

Voor de periode tot 2029 voorziet Liander op dit moment voor Friesland en de Noordoostpolder dat 46 van de 65 stations overbelast raken. Om dat te voorkomen gaat de netbeheerder de komende tien jaar 11 nieuwe stations bouwen en 8 bestaande stations uitbreiden.

NuLelie richt zich op de uitbreiding van de middenspanningsnetten. Deze zijn de schakel tussen de hoogspanningsnetten van Tennet en de laagspanningsnetten die Liander ook beheert. Op de middenspanningsnetten zijn voornamelijk grote verbruikers van elektriciteit en producenten aangesloten, zoals bedrijven, industrie, scholen, supermarkten en wind- en zonneparken.

Daarmee is de uitbreiding van het middenspanningsnet een logische aanvulling op de plannen om de capaciteit van de grote elektriciteitsverdeelstations uit te breiden.

Voor meer informatie zie bron: liander.nl

 

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden