Wachttijden voor aansluitingen grootverbruik elektriciteit

Indicatiekaart energietransportcapaciteit grootverbruik
Indicatiekaart energietransportcapaciteit grootverbruik
Foto: liander.nl

Volgens Netbeheerder Liander bereikt op meerdere locaties in Nederland het elektriciteitsnet zijn maximale capaciteit. In Noordoostpolder is momenteel geen ruimte voor grootverbruikaansluitingen.

Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan knelpunten op het elektriciteitsnet. De aanhoudende economische groei, de enorme woningbouwopgave en snelle digitalisering van de maatschappij leidt in combinatie met de energietransitie – en in het bijzonder de inpassing van wind- en zonneweiden in landelijke gebieden – tot steeds meer knelpunten.

Alle ontwikkelingen samen hebben een enorme impact op het elektriciteitsnet. De netbeheerders hebben te maken met een historisch grote opgave en werken hard aan het energienet van de toekomst. Ze hebben tegelijkertijd te maken met een chronisch tekort aan technici en lange doorlooptijden.

‘Kettingreactie knelpunten’

Daan Schut, chief transition officer bij Liander: “De impact is zo groot dat we met alle betrokken partijen, van overheid tot projectontwikkelaars, fundamentele veranderingen moeten doorvoeren om een kettingreactie aan knelpunten te voorkomen. Dus is het van essentieel belang om bij een woningbouwambitie of plannen voor duurzame opwek heel vroeg de energie-infrastructuur mee te nemen. Daarmee voorkomen we in de toekomst dat we met het elektriciteitsnet achter de feiten aan blijven lopen.”

Wachttijden

Toegang tot energie is altijd een vanzelfsprekendheid geweest, maar we gaan naar een periode van schaarste. Iedereen, zowel consumenten als ondernemers en instellingen, zal de komende jaren langer moeten wachten op toegang tot het elektriciteitsnet en extra capaciteit. Een tijdige aansluiting en capaciteit op het stroomnet zijn niet meer vanzelfsprekend.

Consumenten kunnen op steeds meer plaatsen niet continu hun zonnestroom terugleveren aan het net, en zullen de komende jaren langer moeten wachten tot hun laadpaal aangesloten wordt en totdat hun huisaansluiting is verzwaard om deze geschikt te maken voor bijvoorbeeld een warmtepomp.

Ook ondernemers en instellingen zien de wachttijden voor een aansluiting op het net en de benodigde netcapaciteit oplopen. Deze problematiek neemt de komende jaren tijdens de verbouwing naar het net van de toekomst toe.

Liander publiceert op zijn website kaarten van de gebieden waar schaarste op het elektriciteitsnet is die impact heeft op grootverbruikers van elektriciteit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen