Dag van de Acute Zorg

Het is vandaag, donderdag 27 mei, de ‘Dag van de Acute Zorg’. De NVSHA vraagt mensen hun dank te uiten in een kort filmpje.

NEDERLAND, 27-05-2021 – Per jaar eindigen 975.000 ambulanceritten bij de Spoedeisende Hulp (SEH) afdeling van een van de 83 Nederlandse ziekenhuizen. Nog eens 1.265.000 patiënten komen rechtstreeks naar de SEH. Dat zijn gemiddeld 6137 patiënten per 24 uur. In de ziekenhuizen staat dag en nacht een team van gespecialiseerde SEH-artsen en -verpleegkundigen klaar om de noodzakelijke, soms levensreddende zorg te verlenen.

Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen – de NVSHA – organiseert daarom op donderdag 27 mei de ‘Dag van de Acute Zorg’. Het is de Nederlandse versie van de ‘Emergency Medicine Day.’ Oorspronkelijk was het idee om op die dag onder het motto ‘Dag en nacht staan wij voor u klaar’ op verschillende locaties bekendheid te geven aan de Spoedeisende Hulp in Nederland. De opzet is dit jaar noodgedwongen anders dan anders.

NVSHA-voorzitter David Baden: ‘We zijn vanwege de Corona pandemie genoodzaakt deze dag op een andere manier in te vullen dan we zouden willen. Er kan geen sprake zijn van werkbezoeken aan SEH-afdelingen of een congres, laat staan van feestelijke bijeenkomsten.’

‘De SEH is waar ernstig zieke corona patiënten het eerst worden gezien. In veel gevallen volgt opname op een verpleegafdeling of de intensive care van het ziekenhuis. Veel van onze leden zijn ook het afgelopen jaar dag en nacht in touw geweest en dat eist zijn tol. Van veel patiënten en hun familie krijgen we dankbetuigingen. Dat bracht ons op het idee om dit jaar de zaak om te keren. We willen mensen in de gelegenheid stellen om in een kort filmpje duidelijk te maken waarom zij goede acute zorg noodzakelijk vinden.’

‘We willen net als in andere landen, een digitale stroom van waardering voor de acute zorg op gang brengen waarmee ook onze artsen en verpleegkundigen worden bedankt voor het feit dat ze dag en nacht klaar staan. Het mes snijdt aan twee kanten: enerzijds bieden we patiënten een kanaal om met in een persoonlijke boodschap het belang van de acute zorg te benadrukken en anderzijds is de serie filmpjes een oppepper voor onze leden.’

Motto NVSHA

‘Spoedeisende zorg, is onze zorg’ is het motto van de NVSHA. We zetten ons in voor ‘het leveren van spoedzorg van topkwaliteit, altijd, overal en voor iedereen.’ De NVSHA telt 750 leden die werkzaam zijn in de Nederlandse ziekenhuizen.

Voorbeelden

Hieronder een aantal eerste (social media) filmpjes met #EMday en #NVSHA waarin bekende Nederlanders de Spoedeisende Hulp artsen bedanken voor hun inzet in het afgelopen jaar. 

Jesse Klaver (Groen Links)

https://youtu.be/rLC_feDIqsY

Lilian Marijnissen (SP)

https://youtu.be/DezMQr1I_is

Caroline van der Plas (BoerenBurgerBeweging)

https://youtu.be/dq6CN1-wNvY

Sjaak Bral

https://youtu.be/J1xDXqv6XbY

Joba van den Berg (CDA)

https://youtu.be/WgzoTLqPN28

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden