De Fryske Marren wil meepraten over Lelylijn

Foto:

Gemeente De Fryske Marren ziet met de komst van de Lelylijn ‘op alle fronten groeikansen voor Noord-Nederland en Zuid-Friesland in het bijzonder’.

Dat schrijft het college in een reactie aan Gedeputeerde Staten. Provincie Fryslân heeft alle Friese gemeentes gevraagd een reactie te geven op de kansen die er liggen voor de Lelylijn als input voor het Deltaplan Noord-Nederland. Meerdere Friese gemeentes hebben als clusters een reactie gegeven, maar burgemeester en wethouders van de De Fryske Marren hechten eraan afzonderlijk gehoord te worden.

De Fryske Marren wil meepraten

Ambtelijk en bestuurlijk staat De Fryske Marren positief tegenover de komst van de Lelylijn en wil graag een steentje bijdragen. “Dat betekent in onze beleving ook meebetalen. Dat kan financieel en/of in natura of anderszins zijn”.

De gemeente wil nauwer betrokken worden bij de ontwikkeling van de Lelylijn en dus ook fysiek aanschuiven. “Het is zeer aannemelijk dat een niet onbelangrijk deel van de lijn door De Fryske Marren komt te lopen. Dan willen wij niet te lang aan de zijlijn staan, maar volwaardig aan tafel zitten.”

Werkgelegenheid

De Lelylijn biedt volgens De Fryske Marren kansen om de werkgelegenheid in het Noorden te verhogen, zowel kwantitatief als kwalitatief. Daarnaast heeft de coronapandemie aangetoond, dat thuiswerken een blijvertje wordt. In de Randstad werken, maar in Noord-Nederland wonen, wordt daardoor voor Randstedelingen veel aantrekkelijker.

Recreatie

Verder ziet de gemeente de mogelijkheid om de recreatieve mogelijkheden in Fryslân nog beter uit te nutten, vanwege het verkorten van de reisafstanden. De Lelylijn kan een substantiële bijdrage leveren in het terugdringen van vervoer over de weg.

Brede welvaart

Het college denkt dat de Lelylijn zeker zal bijdragen aan de brede welvaart in De Fryske Marren. “Het is de kunst om hierin de juiste balans te blijven houden tussen verstedelijking en natuur en landschappelijke kwaliteit.”

Voor woningbouw wil de gemeente met name inzetten op voldoende betaalbare woningen voor jongeren en aantrekkelijke woningen voor de beroepsbevolking. De gemeente voorziet echter geen verdubbeling van het aantal inwoners. “Groei moet passen bij de aard en schaal van onze gemeente.”

Werkgelegenheid biedt mogelijkheden voor lokale en regionale bedrijven, geconcentreerd in de grotere kernen Lemmer en Joure. Grootschalige vestigingen horen wat De Fryske Marren betreft thuis in Heerenveen en Drachten.

Keuze op hoofdlijnen

De komst van de Lelylijn moet niet op voorhand op barrières stuiten. Het college acht het verstandig eerst meerdere varianten in beeld te brengen en daarop te plussen en minnen. Natuur en klimaat zal een prominente rol moeten spelen. “De Lelylijn moet bijdragen aan het klimaat, dan is het lastig uit te leggen dat er allerhande natuur voor opgeofferd moet worden.”

Een station op het grondgebied van De Fryske Marren is niet in het tracé voorzien. Maar daarover moeten de gesprekken ook (nog) niet gaan, vindt het college. Het plannen maken moet van grof- naar fijnmazig lopen. “Eerste een keuze op hoofdlijnen voor het tracé. Dat betekent in onze ogen ook niet op voorhand allerlei wensen op tafel voor stations.”

Alle neuzen dezelfde kant op

De Fryske Marren wil duidelijk stellen dat Noord-Nederland een unaniem geluid moet laten horen, “anders worden wij de speelbal van de politiek en de Ministeries. De provincies moeten daarin het voortouw nemen en blijven benadrukken dat het individuele belang van gemeenten niet de boventoon moet voeren. Sterker nog, dat is van ondergeschikt belang. Er is maar één belang en dat is de komst van de Lelylijn!”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen