Autodieven minder op pad tijdens lockdowns

Foto: Pixabay.com

De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben op auto-inbraken. Deze namen tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent.

Afgelopen jaar werd in Flevoland 19,5 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee vond in Flevoland de op twee na grootste daling plaats van alle Nederlandse provincies. In totaal ging dit om een daling van 207 auto-inbraken. In Noordoostpolder werd in 2020 18 keer ingebroken; in 2019 nog 53 keer.

Alleen in Limburg en Groningen was er een grotere daling te zien dan in Flevoland: het aantal auto-inbraken nam hier af met respectievelijk 22,3 en 21,6 procent. Landelijk nam het aantal auto-inbraken in 2020 af met 6,7 procent.

Corona grote invloed op aantal inbraken

De daling in de provincie is representatief voor heel Nederland, waarin ook het aantal auto-inbraken daalde. De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben hierop. Zo nam het aantal inbraken in auto’s tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent, terwijl in januari en februari het aantal incidenten juist steeg met respectievelijk 7,7 procent en 12,8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Na de eerste lockdown nam het aantal auto-inbraken weer toe. In de maanden juli tot en met september werden namelijk gemiddeld 9,1 procent meer incidenten gemeld dan in 2019.

Ook tijdens de huidige lockdown gaan auto-inbrekers weer minder vaak op pad. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werd er gemiddeld 28,7 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Bron: Independer

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden