Verzekering stormschade

Foto: Pixabay.com

De eerste storm van 2021 raasde vandaag over het land, en daarmee ook de eerste daarbij behorende stormschade. Welke verzekeringen vergoeden stormschade?

De meeste stormschade ontstaat aan schuttingen, daken en auto’s. Schade ontstaat daarmee aan de inboedel en de opstal. Iets waar niet iedereen volledig voor verzekerd is.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van Pricewise dat de kosten door weerschade aan woningen bij één op drie claimers niet volledig werd vergoed. Een van de oorzaken daarvan kan zijn dat er sprake was van harde wind, maar niet van een minimale windkracht 7 die nodig is bij veel verzekeraars om de schade officieel als stormschade aan te merken.

Stormschade aan en rond het huis

Omgewaaide bomen, losgeraakte dakpannen, takken en andere rondwaaiende spullen kunnen voor flink wat schade zorgen. Voornamelijk aan woningen en auto’s.

Schade aan de woning en alles wat daaraan nagelvast zit, zoals rolluiken en zonnepanelen, is verzekerd met een opstalverzekering. Deze wordt vaak verplicht door de hypotheekverstrekker. S

chade aan de inboedel is verzekerd met de inboedelverzekering. Deze is niet verplicht, maar wel handig. Stormschade is al meegenomen in de minst uitgebreide dekking van de verzekering.

Wel zijn er voorwaarden. Zo moet er om van stormschade te spreken vaak sprake zijn van minimaal windkracht 7, mag schade niet zijn ontstaan door achterstallig onderhoud of door nalatigheid, zoals wanneer de inboedel niet veilig is gesteld terwijl de storm was aangekondigd.

Stormschade aan de auto

Niet iedereen heeft een garage om een auto veilig te stallen tijdens een storm. Veroorzaakt de storm schade aan de auto? Deze wordt vergoed met een WA + beperkt-cascodekking en een allriskverzekering.

Het claimen van stormschade heeft geen invloed op de schadevrije jaren. Wel geldt het eigen risico als de verzekeringsnemer deze heeft. Met een minimale WA-verzekering wordt stormschade niet gedekt. Met deze autoverzekering is namelijk alleen schade aan anderen en andere auto’s gedekt.

Stormschade melden

Is er sprake van stormschade? Meld deze dan zo snel mogelijk bij de opstal-, inboedel- of autoverzekeraar. Bespreek met de verzekeraar wat er moet gebeuren. Foto’s maken van de schade als bewijsmateriaal is altijd verstandig. Meer informatie nodig over stormschade? Pricewise geeft zeer uitgebreide informatie op de pagina over stormschade.

Bron: Pricewise.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden