Thuiszorg en GGD werken samen aan mondgezondheid ouderen

Foto: GGD Flevoland

GGD Flevoland is al langer bezig met het verbeteren van de mondgezondheid bij (kwetsbare) ouderen. Een slechte mondgezondheid verhoogt de kans op serieuze gezondheidsproblemen.

Uit onderzoek blijkt dat bij opname in een verpleegtehuis 80% van de ouderen een slechte mondgezondheid heeft. Vanuit de GGD is Helma Ario Soeriowardojo tandheelkundig preventief medewerker en verzorgt voorlichting bij thuiszorgorganisaties in Flevoland.

Het doel is om een betere bewustwording te creëren en handvaten te geven voor het verzorgen van de mond bij kwetsbare ouderen. Ook heeft de GGD een enquête gehouden onder praktijkondersteuners van huisartspraktijken. Deze hebben aangegeven graag meer informatie te ontvangen rondom dit thema. Hierin gaat de GGD samen met de stichting “De mond niet vergeten” een e-learning aanbieden.

Klinische les mondverzorging

Vanuit Buurtzorg Almere heeft Theresa Strating, die werkzaam is als thuiszorgmedewerker zich verdiept in dit thema naar aanleiding van haar studie verpleegkundige. In het kader van haar studie heeft ze voor haar en haar collega’s een klinische les mondverzorging aangevraagd bij de GGD.

Na afloop ontvingen alle directe collega’s van het wijkteam van Buurtzorg Almere voor hun cliënten een toilettas met materialen om gelijk aan de slag te kunnen en de mondgezondheid te verbeteren bij hun cliënten. Hierdoor werd het thema mondgezondheid makkelijker bespreekbaar en gelijk uitvoerbaar.

Voor Buurtzorg Almere is het project geslaagd, het team waarin Theresa werkzaam is heeft een eigen netwerkje met mondzorgverleners met wie ze nu korte lijntjes hebben. Op deze manier is goede dagelijkse mondverzorging haalbaar. Hierdoor kunnen ze vroegtijdig signaleren, en bij problemen gelijk doorverwijzen.

Wilt u zichzelf of uw team ook aanmelden voor deze klinische les? Neem dan contact op met tandheelkundig preventief medewerker Helma Ario Soeriowardojo via telefoonnummer 06-48132196 of via de mail [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden