Is Nederland straks nog fietsland?

Foto: Pixabay.com

De ANWB constateert dat er steeds minder kinderen leren fietsen. De van oorsprong wielrijdersbond vindt dat uiteraard zorgwekkend en trekt aan de bel.

Nederland heeft een reputatie hoog te houden, maar het is steeds minder vanzelfsprekend dat kinderen fietsen, laat staan een eigen fiets hebben. En dat is niet alleen een probleem in het ‘drukke’ westen. Het team van het verkeerseducatieprogramma Streetwise van de ANWB trof in Almelo een schoolklas van 7-jarigen aan, waarvan de helft niet kon fietsen.

Om het probleem te tackelen heeft de ANWB onder meer het Kinderfietsenplan opgezet. Mensen worden opgeroepen ongebruikte fietsen in te leveren, zodat deze na een opknapbeurt naar kinderen zonder fiets kunnen.

Daarnaast geeft de ANWB al 15 jaar verkeerslessen op school met het programma Streetwise. Ook kunnen scholen binnenkort (vanaf april) bij de ANWB meedingen naar hun eigen ‘verkeersplein’. Zo’n verkeersplein bestaat uit kleurrijke en opvallende belijningen en bootst fiets- en voetgangerssituaties na.

Tot slot wijst de bond op de rol van de ouder. “Zij moeten hun kinderen stimuleren vaker lopend of fietsend naar school te gaan. En als ze zelf ook wat vaker op de pedalen staan, zou dat helemaal fantastisch zijn.”

Bron: ANWB: Waarom kinderen steeds minder en slechter fietsen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden