Regionale Food Hub voor korte keten Flevoland-Amsterdam

Amsterdam heeft in haar voedselstrategie als ambitie geformuleerd dat binnen 10 jaar 20% lokaal voedsel wordt geconsumeerd. Flevoland speelt hier een belangrijke rol in.

Een brede coalitie van partners heeft onderzoek gedaan in de pilot Regionale Food Hub. Flevoland speelt hierin een belangrijke rol omdat in Flevoland veel voedsel wordt geproduceerd voor Amsterdam.

Logistiek centrum Almere

Op weg naar de Regionale Food Hub wordt ook gekeken naar hoe er in Almere een logistiek centrum kan worden gemaakt, waar voedsel uit de hele regio samen komt en van daar uit naar de stad wordt gebracht. Met als extra tussenstap het voeden van de bezoeker van de Floriade Expo 2022.

De pilot

In de pilot is allereerst het ecosysteem van korte ketens in Flevoland en Amsterdam geanalyseerd en in kaart gebracht, om zo de belangrijkste obstakels in de korte voedselketen te begrijpen.

Het tweede deel van de pilot bestond uit onder andere het effectief bundelen van logistieke voedselstromen van korte keten initiatieven zoals de Flevourbox en het Boeren voor Buren initiatief. Via deze manier van samenwerking kan een betere business case voor de Flevolandse boeren worden gerealiseerd, door reductie van de logistieke kosten en CO2-emissies.

Partners

De pilot is mogelijk gemaakt door: Local2Local, Boeren voor Buren, Vereniging Flevofood, Amped, Provincie Flevoland, Foodlogica, Rabobank, Makro en TU Eindhoven. De pilot is uitgevoerd binnen het Europese Cross-KIC Sustainable Cities programma, met EIT Climate-KIC en EIT Urban Mobility.

Voor meer informatie: taskforcekorteketen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen