Essentaksterfte nog niet uitgewoed

Es vanbinnen rot.
Foto: screenshot: Twitter @BoswachterHarco

Nu de bomen kaal zijn, is het voor een leek niet direct zichtbaar of een es ziek is. Boswachter Harco Bergman laat zien hoe een ogenschijnlijk gezonde boom van binnen rot is.

Duizenden essen in Nederland zijn er door getroffen en zijn inmiddels geveld en nog steeds tast de ziekte gezonde essen aan. Gezonde essen worden niet preventief geruimd. Wat uiteindelijk zal moeten overblijven is een resistente soort, “zodat de es op de langere termijn weer een belangrijke rol in onze bossen kan gaan spelen”, schrijft Staatsbosbeheer op haar website

De meeste essen van Staatsbosbeheer stonden in Flevoland. Vandaar dat er in onze provincie soms ook sprake was van een kaalslag, maar daar worden en werden nieuwe bomen geplant. “Op plekken waar kap onvermijdelijk is, zorgen we waar nodig voor een nieuwe generatie bomen. Gevarieerd in soort en leeftijd, zodat bossen en beplantingen ook voor de toekomst duurzaam behouden blijven voor verschillende functies”, aldus Staatsbosbeheer.

Desalniettemin reageren wandelaars vaak gefrustreerd bij het zien van gekapte bomen. Boswachter Bergman van het Kuinderbos twittert dat het hem ook pijn doet. Maar er is geen ontkomen aan, laat hij in onderstaand filmpje zien.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden