Evenementen binden Urk samen tijdens de feestdagen

Foto: pixabay.com

De lockdown zorgt op Urk voor nieuwe en creatieve manieren van ontspanning. Gemeente Urk heeft een inventarisatie gemaakt en doet zelf een bijdrage in de vorm van een online escape room en digitaal eindejaarsfeest voor jongeren van 15 tot 25 jaar. Een gelimiteerd aantal toegangscodes wordt gratis aangeboden.

De escaperoom en het digitale eindejaarsfeest op initiatief van gemeente Urk staan niet op zichzelf. Er staan de komende weken talloze activiteiten op het programma om de feestdagen met elkaar te vieren. Zo organiseert Caritas (jeugd en jongerenwerk Urk) mountainbike-sessies, cupcakes bakken, lasergamen en sporten in het Wilhelminapark. En dan zijn er de talloze digitale kerstvieringen en kerstnachtdiensten, veelal via Youtube te vinden.

Digitale confrontatie

Een digitale confrontatie vindt plaats op 29 en 30 december tussen politie en jongeren. Zij nemen het tegen elkaar op voor de eindejaarscup 2020 met FIFA21. Aanmelden kan via deze link. Lokale winnaars krijgen een prijs en op 31 december spelen alle winnaars van de verschillende gemeentes voor de hoofdprijs: een nieuwe Playstation 5. De wedstrijden zijn ook live te volgen via Twitch (ook via de link).

Online escaperoom en virtueel eindejaarsfeest

De online escaperoom – Maria’s Villa – wordt gespeeld in teamverband. Als team los je aan de hand van uitdagende puzzels een eeuwenoud mysterie op. De spelers staan online in verbinding met elkaar. Reserveren kan via www.mariasvilla.nl/urk. Het spel is geopend van 24 december tot 2 januari en wordt gespeeld in teams van 2 tot 8 personen.

Op 31 december is er een virtueel eindejaarsfeest voor jongeren. Ook hiervoor geldt de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Dit feest vindt helemaal plaats in een virtuele omgeving. Deelnemers maken kans op het winnen van een Oculus Quest 2 (allernieuwste Virtual Reality Bril) en andere leuke prijzen. Aanmelden kan via www.vrgh.nl/urk. Voor zowel de online escaperoom als het virtuele eindejaarsfeest is er ruimte voor maximaal 200 jongeren.

Live oudejaarsshow van Visser & De Vries

Op Oudejaarsavond is er een live oudejaarsshow van Visser & De Vries. Een avondvullend programma met medewerking van allerlei muzikaal talent, waaronder Alice Post, winnares van de talentshow Urk got talent 2020. De Vries licht toe: “We starten om acht uur, live vanuit de Koningshof via Youtube en Facebook. De avond wordt afgetrapt met de ‘bokker top-20’. Een lijst nummers die in het dna van de Urker bevolking zitten. Johan van Slooten vertelt wetenswaardigheden over deze lijst. Om 10 uur starten we de Visser & De Vries show zoals we dat gewend zijn van de zaterdagochtend met columns en live muziek. Bijdrages worden geleverd door onder andere Jan Pieter Mazereeuw, Harmen Verheij, Hendrik de Vries, Breggien Baarssen zang, Louise de Vries, Jan Geert van den Berg, Klaas-Willem Hoorn, Wilbert Mazereeuw, Gerben Schenk, Sjoerd de Boer en Amber Brouwer. Vanaf 11:00 uur starten we met de zesde ronde bingo van 27 MC met prachtige prijzen. En we praten met gasten natuurlijk. Speciale gasten zijn de burgemeester met z’n vrouw.” De oudejaarsshow wordt mede mogelijk gemaakt door Durft!, een jongeren-initiatief van gemeente Urk.

In gesprek met jongeren en alternatieven bieden

Naar aanleiding van de onrust in de Urker straten van afgelopen weken vond er op 11 december een gesprek plaats tussen jongeren en burgemeester Van den Bos en wethouder Brouwer. Brouwer: “Uit dat gesprek zijn onder andere deze activiteiten voortgekomen. Sommige door de gemeente ingestoken, andere ontstaan vanuit de gemeenschap zelf. Het is prachtig om te zien hoeveel er leeft en hoeveel er gebeurt. Ik wil mijn vertrouwen uitspreken naar de Urker gemeenschap dat ook tijdens de feestdagen de rust bewaard zal blijven op de straten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen