Urk trekt op tegen relschoppers

ME moest worden ingezet om de orde te handhaven.
Foto: Facebook Politie Noordoostpolder/Urk

“De hele gemeenschap is de dupe van het gedrag van de relschoppers”, zegt burgemeester Cees van den Bos van Urk. Eensgezind trekken ze op om herhaling te voorkomen.

De gemeente en de lokale gemeenschap vinden elkaar in een eensgezinde en preventieve aanpak van de rellen. In de avond van 11 december spreken burgemeester Cees van den Bos en wethouder Freek Brouwer met jongeren: “Ik vind het belangrijk om te luisteren naar hun verhaal. Deze periode is voor iedereen heel vervelend. Ik reken er op dat we samen aan een oplossing kunnen werken.”

De gemeente praat ook met kerken, scholen en verenigingen. Er ontstaat een preventief bondgenootschap, dat werkt aan een actieplan. Daarnaast ontstaan er initiatieven vanuit de samenleving. Ondernemers spreken hun werknemers aan op betrokkenheid bij de rellen: “Als je daar zaterdagavond bent, hebben wij volgende week een functioneringsgesprek.”

De inwoners komen in beweging. Een deel gaat zaterdagavond de straat op om jongeren aan te sporen naar huis te gaan. De burgemeester: “Er is boosheid en verdriet bij mensen over de schade die wordt aangericht. En teleurstelling bij ondernemers over medewerkers die meedoen aan de rellen. Niet de gemeente, maar de hele gemeenschap is de dupe van het gedrag van deze relschoppers.”

Veiligheidsrisicogebied

Alle inspanningen zijn er op gericht om nieuwe rellen te voorkomen. Maar als het onverhoopt toch weer onrustig wordt op straat is de gemeente voorbereid om hardhandig in te grijpen. De burgemeester heeft samen met politie en OM besloten om een deel van Urk tussen vrijdagavond 18:00 uur en maandagmorgen 8:00 uur aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dat biedt de mogelijkheid om preventief te fouilleren.

De personen die vorige week zijn aangehouden kregen een gedragsaanwijzing: zij moeten thuis blijven. “Ik roep inwoners op om illegaal vuurwerk te melden bij Meld Misdaad Anoniem. Dit pakket van maatregelen is nodig, omdat we niet alleen rellen willen voorkomen, maar ook gebruik van extreem zwaar vuurwerk. We willen geen ernstig letsel of dodelijke slachtoffers, bovenop de boosheid en het verdriet die er al zijn.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden