Op het moment dat Nederland van 31 december op 1 januari het nieuwe jaar inluidde, hadden nog niet veel mensen kunnen bedenken hoe anders dit jaar zou worden. Toch begint de 2020 Google trendlijst met niets minder dan het coronavirus.
Al bestond 2020 uit meer dan dat. Wat waren dit jaar de algemene hoogte- en dieptepunten waarnaar we massaal zochten op internet? Pricewise maakt voor het derde jaar op rij een overzicht van de populairste zoekopdrachten op basis van Google Trends.
Januari
Dit jaar begon voor Nederland totaal niet zoals het zal eindigen in 2020. Corona was nog een korte tijd, een klein beetje, een ver-van-je-bedshow. Op 31 december 2019 ontving Nederland voor het eerst nieuws over het coronavirus; 27 mensen in Wuhan lagen met een onverklaarbare longziekte in het ziekenhuis. Meer was nog niet duidelijk. Tot op 20 januari het nieuws naar buiten kwam dat het coronavirus overdraagbaar is. Dat was dan ook het moment waarop we massaal naar het virus begonnen te googelen. Die zoektochten werden op 26 januari kortstondig aangevuld met die naar Kobe Bryant. De basketballegende van de LA Lakers en nummer 4 op de topscorerslijst aller tijden van de NBA, verongelukte die dag bij een helikoptercrash. Ook zijn dochter Gianna en zeven andere kwamen om het leven. De sportwereld stond op z’n kop. Op nummer drie staat Aart Staartjes; op 12 januari overleed de acteur die bekend en geliefd was door zijn rol als knorrige Meneer Aart in Sesamstraat. Twee dagen daarvoor kwam hij met zijn brommobiel in botsing met een auto.
Februari
In februari werden er drie grote stormen achter elkaar aangekondigd. Ciara was op 9 februari de eerste, en tevens de eerste storm met een naam in Nederland. Ciara was de hevigste storm van de drie. Met heel wat files, stilgelegd trein- en vliegverkeer, stormschade én roodgloeiende telefoonlijnen bij verzekeraars van de inboedel- opstal- en autoverzekering tot gevolg. Daarnaast was 2020 een schrikkeljaar en hadden we een 29e dag in februari. Eén dag voor de extra februaridag kwam het nieuws naar buiten dat er een run was op desinfecterende handgel en handzeep; schappen waren leeg en handgel was niet aan te slepen.
Maart
Persconferenties zijn spannende momenten vanaf maart. De coronacrisis begon deze maand echt in Nederland. Op 9 maart werden de hygiënemaatregelen bekendgemaakt. Handen wassen, niezen en hoesten in je elleboog en geen handen meer schudden werd vanaf dat moment het nieuwe normaal. De aangekondigde maatregelen leidden tot hamstergedrag. Toiletpapier, handgel, paracetamol en langer houdbare voeding werden groots ingeslagen door een deel van Nederland. Op 15 maart werd aangekondigd dat eet- en drinkgelegenheden, sportclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops moesten sluiten. Op 16 maart volgden ook de scholen en kinderdagverblijven. De 1,5-meterregel werd geïntroduceerd en Rutte legde de groepsimmuniteit-strategie uit. Ook sommige attractieparken en dierentuinen gingen dicht. Het Eurovisiesongfestival in Rotterdam ging niet door en verpleeghuizen sloten voor bezoekers op 20 maart. Op 23 maart startte de intelligente lockdown. Thuiswerken werd normaler en Microsoft Teams en Zoom begonnen belangrijker te worden.
April
April is de maand van Koningsdag. Een van de feestdagen die dit jaar anders zou verlopen dan voorgaande jaren. Geen grote festivals en vrijmarkten door het hele land, maar kleinschalige gezelligheid en livestreams. Drie dagen voor Koningsdag, op 24 april, gaat het vooral over de ‘dood’ van Kim Jong-un. De Noord-Koreaanse dictator zou overleden zijn. Na alle ophef en speculatie die ontstond, verscheen de leider een tijdje later weer doodleuk in het openbaar. Op 25 en 26 april stelde Google een Doodle in om de zorgmedewerkers te bedanken voor al hun werk.
Mei
Op 1 mei sprak Peter van der Voort, hoofd ic van het Universitair Medisch Centrum Groningen, bij Jinek over resveratrol. Een voedingssupplement dat er mogelijk voor zou kunnen zorgen dat mensen met corona niet op de ic zouden belanden. Tal van mensen gingen op zoek naar dit supplement bij drogisterijen. Waar nog veel meer mensen voor op pad gingen, was de moord op George Floyd. Hij stierf op 25 mei door het handelen van politieagent Derek Chauvin. Daarop volgde de Black Lives Matter-beweging, die in 2013 is ontstaan. Aan het eind van mei, op de 30ste, ging een raket van het commerciële bedrijf SpaceX van Elon Musk de lucht in. Het was de eerste commerciële ruimtevlucht ooit.
Juni
Op 3 juni overleed Marc de Hond. Hij was mede-oprichter van de websites Hatchoo! en Veiling.com, tv-presentator, radio-dj, schrijver, ondernemer en theatermaker. Ook speelde hij in het Nederlandse rolstoelbasketbalteam en werd hij derde in het winterseizoen van de Slimste Mens 2020. De Hond gaf op eigen initiatief een afscheidsinterview aan Antoinnette Scheulderman. Na Marc de Hond werd ook Marsha P. Johnson, pionier in de Amerikaanse LGBTQ-rechtenbeweging, veel gezocht op het internet. Waarschijnlijk omdat er op 30 juni een Google Doodle aan haar werd gewijd op de laatste dag van de Pridemaand. Ook Local Guide Program van Google Maps werd veel gezocht. Deelnemers kunnen hiermee fungeren als lokale gidsen, door hun wereld te delen en anderen op deze manier de leukste plekken in de omgeving te laten ontdekken.
Juli
Op 9 juli zochten veel Nederlanders naar Naya Rivera. Die dag kwam het nieuws naar buiten dat de Glee-actrice vermist was geraakt na een boottochtje met haar 4-jarige zoontje Josey, dat nog op de boot zat. Vijf dagen later werd haar lichaam gevonden. Ook de naam van Lara van Ruijven typten mensen veel in van eind juni tot 10 juli; de dag waarop het overlijden van de 27-jarige shorttrackster na een plotselinge ziekte in het nieuws kwam. Ze was de eerste Nederlandse shorttrack-wereldkampioene. De bescheiden Van Ruijven overleed in Frankrijk doordat zij tijdens een trainingskamp een auto-immuunstoornis kreeg. Er verschenen online mooie verhalen over haar. Een grove overgang naar Kanye West is onvermijdelijk; de Amerikaanse rapper twitterde op 5 juli dat hij zich kandidaat had gesteld voor het presidentschap. Later in de maand kwam hij ook nog in het nieuws omdat hij tweette over allerlei privézaken rondom zijn schoonfamilie en zijn vrouw Kim Kardashian West. Ondanks zijn tweetgedrag, volgde hij twitteraar Trump niet op als president.
Augustus
Op 5 augustus vond er in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet een grote explosie plaats. Veroorzaakt door 2.700 ton ammoniumnitraat dat jaren terug in beslag was genomen en in de haven was opgeslagen. Ziekenhuizen zaten vol, een deel van de haven was verdwenen, 4.000 mensen raakten gewond en er vielen zeker 100 doden. Drie dagen na de explosie was Bas van Wijk een veel gezochte naam: de 24-jarige jongen die wilde voorkomen dat de Rolex van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit kostte hem zijn leven. Eind augustus kwam het overlijden van Black Panther-acteur Chadwick Boseman in het nieuws. Hij overleed aan darmkanker. Een ziekte die al in 2016 werd vastgesteld, maar hij altijd verborgen hield voor het grote publiek. Tussen de operaties en chemotherapie in speelde hij nog in meerdere films.
September
Nog niet zo lang geleden ging Famke Louise in op de uitnodiging van Jinek. Met de veelbesproken en teruggekeken #IkDoeNietMeerMee-uitzending tot gevolg. Haar ‘Ik heb respect voor corona’-uitspraak ging direct viral. Net als de video van Bram Krikke, die de marteling die ze daar waarschijnlijk heeft ondergaan misschien wel het beste samenvat. De kritiek ging haar niet in de koude kleren zitten en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers, nam haar bij de hand. Twee weken later zaten ze samen aan tafel bij Jinek. En dat ging een stuk beter. Ook dat mag gezegd worden. Naast Famke werd WRTS vooral veel gezocht, waarschijnlijk door leerlingen. De app is er voor het leren van woorden en begrippen in verschillende talen. En uiteraard was er nog de derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Weer een dag die dit jaar anders zou zijn dan andere jaren. Geen Glazen Koets, geen publiek en een Troonrede in de Grote Kerk van Den Haag in plaats van in de Ridderzaal. Dat laatste in verband met de 1,5-meterregel en beschikbare ruimte.
Oktober
Begin oktober zette Netflix Emily in Paris online; een romantische komedieserie die bomvol zit met clichés. Makkelijk om te kijken, verslavend voor velen en dus goed binge-materiaal. Naast Emily in Paris, zochten veel mensen naar Fred van Leer. Hij werd slachtoffer van een uitgelekte video. Veel mensen staken hem een hart onder de riem met de hashtag #TeamFred. Soms biedt het internet daadwerkelijk troost en steun. Maar ook vermaak en hartverwarmende beelden, want op 23 oktober werd Ernst Daniël Smid onthuld als Yeti in The Masked Singer. Ook Sean Connery werd veel gezocht; de James Bond-acteur overleed op 31 oktober.
November
Vooral de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn top of mind. Want… hoe gaat het met de tussenstand en gaat Trump daadwerkelijk de verkiezingen verliezen? Ja. Het hield een groot deel van Nederland bezig. Het lijkt een maand in het teken van Amerika, want ook de uit USA overgewaaide Black Friday-deals waren tijdelijk booming. Maar we hadden ook nog het op-en-top Nederlandse Sinterklaasjournaal dat weer van start ging op 9 november. Sinterklaas kwam dit jaar coronaproof aan in het fictieve plaatsje Zwalk.
December
Op 8 december was het nog Elliot Page die op de eerste plek in de snelle stijgers stond. De acteur, onder andere bekend van de Netflix-serie The Umbrella Academy en de film Juno, maakte bekend transgender te zijn. Ook Spotify Wrapped 2020 en Trier werden veel gezocht.
Uiteindelijk zijn het Badr Hari, Emma Wortelboer en de Top 2000 die het meest gezocht werden in december. Zij maken het overzicht van internetsensaties in 2020 compleet. Badr Hari doordat hij op 19 december, voor het eerst sinds zijn titelgevecht tegen Rico Verhoeven vorig jaar, in de ring stond. Nu tegen Benny Adegbuyi. Hari verloor wederom en hield een gebroken neus over aan het gevecht.
Emma Wortelboer, die vorig jaar ook al veel werd gezocht naar aanleiding van haar opmerking over Madonna op het Songfestival, werd nu veel gezocht door haar deelname aan De slimste mens. Als laatst is er nog de Top 2000; elk jaar populair en vooral tijdens de kerstdagen. Wat dit jaar wel anders is, is de nummer 1. Danny Vera stootte Queens Bohemian Rhapsody van de eerste plaats met zijn Roller Coaster. Te horen in de late uurtjes van 31 december 2020.
*Dit overzicht is tot stand gekomen op basis van data uit Google Trends. In Nederland van 1 januari tot en met 30 december 2020. Hierbij werd gekeken naar de snelste stijgers, op onderwerpen en zoekopdrachten. Dit overzicht maakt Pricewise nu voor het derde jaar op rij. Zie ook
i
nternetsensaties van 2019
en
2018
.
Bron: Pricewise.nl - Internetsensaties 2020: wat googelden we dit jaar massaal?