Urk verlangt naar rust op straat

ME moest worden ingezet om de orde te handhaven.
Foto: Facebook Politie Noordoostpolder/Urk

Burgemeester Cees van den Bos wil samen met de Urkers de rust in het dorp terugbrengen. “Er wordt volop gewerkt aan een preventieve aanpak. Daarbij hebben we elkaar hard nodig. De gemeente kan het niet alleen.”

Van den Bos bezocht omwonenden van het Wilhelminapark: “Mensen voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis. Kinderen zijn angstig. Dit is Urk niet meer. Samen met ouders, scholen en kerken kunnen we het tij keren.”

De harde kern van relschoppers vertoont crimineel gedrag. “Er is met flessen, stenen en vuurwerk naar de politie gegooid. Er stonden zelfs molotovcocktails klaar. Daar wil je als jongere toch niet bij horen?”

Er zijn ook veel meelopers. “Ik maak me zorgen over deze groep. Politiemensen worden door tieners van 13 en 14 jaar uitgescholden voor kankerhomo’s. Dat raakt mij, ook als ouder. Dit gedrag levert huiswerk op voor alle Urkers.” De burgemeester roept opnieuw op om binnen te blijven: “Als je gaat kijken, kun je opgepakt worden. Niet plezierig, maar eigen schuld”.

Gedragsaanwijzing

10 verdachten die zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de rellen kregen een gedragsaanwijzing. Zij moeten de komende weekenden op vrijdag- en zaterdagavond thuis blijven. Hun precieze rol bij de rellen wordt onderzocht, onder andere door analyse van camerabeelden. Het OM zal na afronding van dit onderzoek besluiten over eventuele strafvervolging.

Veiligheidsrisicogebied en cameratoezicht

Een deel van Urk is aangewezen als veiligheidsrisicogebied met cameratoezicht. Er geldt ook een samenscholingsverbod voor meer dan 4 personen. Van den Bos: “Dat is nodig, want er zijn aanwijzingen dat we opnieuw rekening moeten houden met verstoring van de openbare orde.”

Inwoners van Urk kunnen verdachte situaties anoniem doorgeven aan het meldpunt Misdaad Anoniem (0800-7000). “Denk daarbij ook aan de illegale opslag van vuurwerk in woonhuizen. Dat is levensgevaarlijk voor de hele buurt!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden