Afscheid Wereldwinkel met een lach en een traan

Foto: Wereldwinkel NOP

Wie nog dat leuke houten speeltje uit Sri Lanka wil scoren, of die bijzondere Tony’s Chocolonely-reep, moet er nu bij zijn. Na 27 februari 2021 is Wereldwinkel Emmeloord definitief dicht.

Houten speelgoed uit Sri Lanka, keramiek uit Vietnam, gevlochten manden uit Madagascar, houtsnijwerk uit Ghana, porselein uit Thailand. Voor een apart cadeau is de wereldwinkel decennialang het adres geweest waar je slagen kan. En dat geldt ook voor de food producten. Wereldwinkel Emmeloord verkoopt bijvoorbeeld vrijwel alle smaken van Tony’s Chocolonely en een brede variëteit aan biologische koffie en thee.

Uitverkoop non food

De meeste non food producten uit voorraad, worden nu in Wereldwinkel Emmeloord met 20 procent korting aangeboden. En dat is met het oog op de feestdagen mooi meegenomen. De korting geldt niet voor de food producten, want deze worden tot de sluiting van de winkel nog regelmatig aangevuld. Op bestelling kopen blijft ook tot het laatst toe mogelijk. En het is nu de tijd om kerstpakketten te bestellen.

WereldwinkelBewustwording

Annie van Zwol is hét gezicht van Wereldwinkel Emmeloord. “Maar dat doe ik uiteraard niet alleen. We zijn met 35 vrijwilligers.” Al lang voor het openen van een fysieke winkel waren vrijwilligers actief bezig om fairtradeproducten gemeengoed te maken. “Begin jaren ’80 zijn we begonnen met het promoten van fairtradekoffie en -thee. We hadden in ieder dorp een contactpersoon die mensen belde of ze een bestelling wilden plaatsen. Daarna kochten we dat in en bezorgden aan huis.”

De winkel zal helaas het 25-jarig jubileum niet halen en dat gaat Van Zwol aan het hart. “Er zijn mensen in andere landen afhankelijk van ons. We hebben veel bijgedragen aan bewustwording. De Wereldwinkel is de motor geweest. Wij hebben ervoor gezorgd dat fairtradefood nu overal in de supermarkten ligt. Maar op het gebied van non food is er nog wel een slag te maken. Als alle wereldwinkels sluiten, wie gaat dan die producten aanbieden, zodat de makers een eerlijk loon verdienen?”

Leskisten

De fysieke winkel is veel meer dan een winkel. Van hieruit wordt ook met voorlichting aandacht gevraagd voor eerlijke handel. We geven gastlessen op scholen en hebben leskisten samengesteld waarmee scholen zelf aan de slag kunnen.” Die leskisten verdwijnen overigens niet met het sluiten van de winkel. Fairtrade is ondergebracht bij de stichting Pioniers van de Toekomst en Van Zwol houdt als vrijwilliger van de themagroep de leskisten in beheer.

Vergrijzing

De sluiting van de wereldwinkel staat niet op zich. Van de 400 wereldwinkels in Nederland is de helft al verdwenen en daarmee ook de landelijke vereniging. Ook de winkel in Emmeloord draait steeds vaker verlies én er vindt geen verjonging plaats in het team vrijwiligers. “De jongste vrijwilliger is 55 en de helft is al ouder dan 70. Ik heb een enquete gehouden onder mensen van 30 tot en met 50 jaar. Ze vinden het allemaal erg dat de wereldwinkel sluit, maar niet één heeft tijd om als vrijwilliger mee te draaien. Dan houdt het helaas op.”

WereldwinkelAfwikkeling financiën

Mochten er na de sluiting van de winkel nog producten overblijven, dan wordt hier een passende bestemming voor gezocht. En nieuw stichtingsbestuur zal zich vervolgens bezighouden met de verdeling van de resterende gelden. “Deze worden geleidelijk aan geschonken aan fairtradeprojecten en daarbij wordt natuurlijk gekeken naar wie het het hardst nodig heeft”, aldus Van Zwol.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door: Wereldwinkel Emmeloord

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen