Problemen in stroomvoorziening MFA Rutten

Foto: www.ruttennop.nl

De stroomvoorziening van MFA Het Klavier in Rutten wordt tijdelijk geregeld met een aggregaat. Dit omdat netbeheerder Liander niet aan de vraag kan voldoen en de MFA 4 januari open moet.

Het Klavier is gasloos gebouwd en heeft dus veel elektriciteit nodig om aan de energievraag te kunnen voldoen. Gemeente Noordoostpolder, eigenaar van het pand, heeft tijdig een offerte voor een grootverbruikaansluiting aangevraagd. Liander gaf te kennen hieraan niet te kunnen voldoen vanwege gebrek aan transportcapaciteit.

In overleg met aannemers en de installatieadviseur heeft de gemeente vervolgens twee kleinverbruikaansluitingen aangevraagd. Een aanvraag die door Liander werd bevestigd, maar acht weken voor de geplande oplevering liet Liander weten dat er helemaal geen elektriciteitsaansluiting gerealiseerd kan worden. Dit vanwege grote capaciteitsproblemen.

Liander moet dus de netwerkcapaciteit gaan vergroten. Stichting MFA Rutten heeft intussen een aantal partijen in het dorp bereid gevonden om tijdelijk gecontracteerd vermogen af te staan voor MFA Het Klavier. Liander legt alsnog een grootverbruikaansluiting aan, maar het kan nog minstens een half jaar duren voor die klaar is.

Om deze periode te overbruggen huurt de gemeente een (bio)dieselaggregaat. Om overlast voor omwonenden te beperken, is gekozen voor de stilste en dus ook de duurste variant. De hiervoor geraamde kosten bedragen 120.000 euro, mits Liander de elektriciteitsaansluiting eind mei 2021 gerealiseerd heeft. Iedere week langer kost zo’n 3.500 euro. De gemeente is een gerechtelijke procedure gestart om de kosten op Liander te verhalen.

Oplevering MFA

De oplevering van de MFA blijft staan op 11 december. De scholen en de kinderopvang hebben de kerstvakantie nodig om te verhuizen.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden