Verlicht zuinig: kies voor dimmer of sensor

Foto: NMF Flevoland

Lampen zorgen voor ongeveer 15 procent van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Je kunt dus behoorlijk wat geld en energie besparen door te kiezen voor zuinig verlichten.

Samen zetten we in deze challenge de lichtknop omlaag. Via een dimmer kun je bijvoorbeeld flink energie besparen. Ook via een applicatie kun je lichtjes op afstand dimmen. Of kies voor een sensor-schakelaar. Door middel van sensoren gaan de lampjes pas branden, wanneer het nodig is. Dat kan zowel binnenshuis als in de tuin. Voor de buitenverlichting is een timer handig, zodat de verlichting niet de hele dag of nacht aanstaat en energie gebruikt. Energie besparen is leuk, ook voor je portemonnee.

Flevolanders namen vorige week deel aan de challenge om oude energie-onzuinige lampen in te wisselen voor een energiezuinige LED-lamp. Tientallen enthousiaste Flevolanders deden mee aan de challenge. In één week bespaarden zij daarmee 59 kWh, in één maand 257 kWh en op jaarbasis 3.080 kWh. Dat is 1.665 kg CO2. Stel je voor dat alle Flevolanders dat zouden doen, dan besparen ze bijna 24 miljoen kWh en ruim 12 miljoen kg CO2.

één jaar, 46 challenges, één circulair Flevoland

Natuur-Flevolandse  en Milieufederatie Flevoland (NMFF) organiseert samen met haar lidorganisaties, overheden, bedrijven en andere organisaties challenges gericht op het verkleinen van de Flevolandse voetafdruk.

Wekelijks is er een nieuwe challenge om aan mee te doen. November richt zich op het verlagen van ons lichtverbruik. Aan één challenge meedoen is al een stap in de goede richting. Want daardoor draag je bij aan minder CO2 uitstoot en energieverbruik. Samen creëren we dus één grote challenge: www.ikdoemeejijook.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen