Duurzaamheidsaward 2020 voor Berdi’s BOB

Met een overmacht aan stemmen hebben de broers Dirk en Rienk Bernhard met hun bedrijf Berdi in Nagele, de duurzaamheidsaward 2020 van Noordoostpolder gewonnen. Zij werden genomineerd vanwege de door hen ontwikkelde BOB-methode voor biologisch onkruidbeheer.

De duurzaamheidsaward is een initiatief van stichting Pioniers van de Toekomst en wordt toegekend aan innovatieve, duurzame ontwikkelingen. De award is een publieksprijs. Iedereen kon nominaties indienen, waaruit door een onafhankelijke jury een top-3 is gekozen. Het publiek heeft vervolgens door online te stemmen de winnaar bepaald.

“Wij vinden het een hele eer”, zeggen de broers, “de award is een kroon op ons werk. Wij worden hierdoor gestimuleerd verdere duurzame stappen te ondernemen”.

Heet water

BOB staat voor Berdi Onkruidbeheer met Biostoom. “Deze aandacht kunnen we goed gebruiken, want we krijgen nog regelmatig reacties van mensen die denken dat we met chemische middelen spuiten”. Het groenbedrijf gaat onkruid echter te lijf met niets meer dan heet water. Het water wordt vanuit een tankwagen en een elektrisch voertuig handmatig over het onkruid tussen bestrating aangebracht. Dat gebeurt met een grote volume kokend heet water.

“In beginsel dachten we het met stoom te doen. Daar hebben we testen mee gedaan, maar we zijn uiteindelijk bij heet water van 98 graden terechtgekomen. Het voordeel van heet water ten opzichte van stoom is, dat we dieper in de kern van de plant kunnen komen met een hogere temperatuur waardoor deze afsterft.”

Na een eerste behandeling in het voorjaar komt een groot deel grassen niet meer terug, maar onkruiden met penwortels wel. “Wij streven naar vier behandelingen per jaar, waardoor we het straatbeeld op B-niveau kunnen houden. Dat wordt het meest gevraagd door onze opdrachtgevers.”

Restwarmte

Het systeem werkt behalve veiliger en milieuvriendelijker ook veel efficiënter dan branden. “Als je met heet water een autoband raakt, gebeurt er niets. En waar groeit veel onkruid? Daar waar auto’s staan, bij lantaarnpalen en onder een haag. Die plekken kunnen we nu veel beter behandelen, omdat je er dicht bij kunt komen.”

Onkruid bestrijden met heet water wordt door meer groenonderhoud bedrijven toegepast, maar Berdi onderscheidt zich door de manier waarop het water getransporteerd en verhit wordt. “Er rijden machines waar een kuub koud water in gaat, dat vervolgens met dieselbranders op temperatuur wordt gebracht. Wij hebben 17 kuub heet water in de vrachtwagen en nog eens 20 in de aanhanger. De tank is in feite één grote thermoskan waarin het water de hele dag op temperatuur blijft.”

Het hete water is restwarmte die ontstaat bij de productie van biostroom. Hiervoor wordt het eigen snoeihout benut. “De gedachte is dat we circulair werken met onze eigen grondstoffen.” De benodigde vrachtwagens rijden op HVO-brandstof, oftewel synthetische diesel geproduceerd uit afval en restmateriaal van plantaardige oliën en vetten. De kleinere machines die het onkruid op voetpaden bestrijden, rijden op zonne-energie.

Lef

De broers vertellen dat ze al vanaf 2014 met hun plan rondliepen, maar het eerst vooral met de visual moesten doen waarin ze de stappen uitleggen. “Alle overheden vonden het een prachtig plan, maar het duurde lang voor we het ergens konden uitrollen.” Sinds twee jaar wordt de BOB-methode in de praktijk toegepast.

“Jullie hebben die investering gedaan en dat getuigt van lef”, prijst wethouder Anjo Simonse de ondernemers bij het uitreiken van de duurzaamheidsaward. “De award is jullie van harte gegund. Zet ‘m hoog neer, zodat ‘ie zichtbaar is. Ik heb er alle vertrouwen in dat jullie de zaak doorontwikkelen. En dat we met elkaar tot een mooie duurzame samenleving komen.”

Voor meer informatie www.pioniersvandetoekomst.nl

tekst: Margé Hof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen