Natuurmonumenten baggert voor biodiversiteit

Foto: parelprojecten.nl

Natuurmonumenten baggert in de aanvoerkanalen van het Waterloopbos bij Marknesse. Dit is nodig omdat de doorstroming van het water niet meer gegarandeerd kan worden. er ligt gemiddeld een meter slik op de bodem en bij het openzetten van de stuwen stroomt er automatisch veel bagger mee de kanalen in.

Dit zorgt voor verlanding. Dat is te zien aan het vele riet  en de egelskop die groeit in de waterwerken en kanalen. Deze planten houden de toevoer van water tegen. Hierdoor neemt de biodiversiteit af voor bijvoorbeeld vlinders en libellen. Ale aanvoerkanalen worden gebaggerd. Dit is ongeveer 3 kilometer aan waterweg.

Natuurmonumenten graaft een depot met wallen van ongeveer twee meter hoog. De bagger wordt hierin opgeslagen. De bagger wordt met een klein scheepje opgezogen en via een pijpleiding naar het depot getransporteerd.

Eind maart 2021 zal het depot weer ontmanteld worden en opnieuw ingeplant. Tijdens deze werkzaamheden kan er enige hinder ontstaan in de vorm van geluid en grondtransport.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden