Stijging coronabesmettingen in Flevoland zorgelijk

Foto: GGD Flevoland

Voor veertien veiligheidsregio’s in Nederland geldt nu het het coronaniveau ‘zorgelijk’. Flevoland hoort daar ook bij. Vanaf zondag 27 september 18:00 uur gelden nieuwe maatregelen.

Vanwege de toename van het aantal besmettingen past de GGD het aan. GGD Flevoland volgt hiermee een groot aantal andere GGD’en in het land die hier al mee begonnen zijn. Het betreft een aanpassing in de uitvoering van bron- en contactonderzoek (BCO). Hierbij vraagt de GGD besmette personen hun persoonlijke contacten, waarvan het risico als laag wordt ingeschat, zelf te informeren.

Als de bron- en contactonderzoeker een inschatting maakt dat er contacten zijn met een risico met het oog op het indammen van het coronavirus (vandaar de term risico gestuurd), dan benadert deze onderzoeker zelf de contacten. Er wordt dus goed gekeken voor wie en in welke situatie dit werkbaar is. Voor kwetsbare mensen voor wie het zelf nabellen en in kaart brengen van zijn of haar contacten problematisch is, of bij meer complexe casuïstiek, blijft de GGD het BCO uitvoeren.

Door de inzet van het risico gestuurd BCO maakt de GGD tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te bereiken en houdt hiermee zicht op clusters. Het doel blijft gelijk: het zo snel mogelijk vinden en informeren van mensen die mogelijk het virus kunnen verspreiden.

Momenteel lopen er 453 bron- en contactonderzoeken in Flevoland. Een gemiddeld onderzoek neemt ongeveer acht uur in beslag. Van dag tot dag wordt de situatie gemonitord. Zodra de situatie rondom Covid-19 wijzigt gaat GGD Flevoland weer over naar de reguliere inzet van bron- en contactonderzoek.

Maatregelen om coronavirus in te dammen

Het Rijk heeft maatregelen aangekondigd, die vanaf zondag 27 september 18.00 uur gelden:

  • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
  • Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel is een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
  • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Daarnaast hebben de veiligheidsregio’s Gooi- en Vechtstreek en Flevoland bestuurlijk besloten extra activiteiten te gaan oppakken in het kader van communicatie en handhaving. Verdere regionale en lokale uitvoering hiervan wordt opgepakt.

Kijk voor de actuele situatie op het Dashboard Coronavrius COVID-19 van de Rijksoverheid. Hier wordt per gemeente het aantal besmettingen per 100.000 inwoners aangegeven. In Noordoostpolder zijn dat op 25 september 6 en op Urk 14. Lelystad kent in Flevoland het hoogste aantal: 22.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen