Parkeren onder overkapping met zonnepanelen

Parkeren in de schaduw en tegelijkertijd energie opwekken met zonnepanelen. Vrijdag 11 september is de pilot PowerParking gestart met het plaatsen van het bouwbord bij het gemeentehuis van Dronten.

Wethouder Siepel van gemeente Dronten en gedeputeerde De Reus van provincie Flevoland onthulden het bouwbord van het project PowerParking. Daarmee gaven zij het startsein voor de aanleg van bijna 1100 zonnepanelen op het parkeerterrein achter het gemeentehuis van Dronten. Dit is onderdeel van het innovatieve en duurzame EFRO-project PowerParking (EFRO: Europees Fonds Regionale Ontwikkeling) met als doel om hernieuwbare energieopwekking, elektrisch laden en energieopslag slim te integreren.

De oplevering wordt maart 2021 verwacht. Gedeputeerde De Reus: “PowerParking draagt bij aan de integratie van duurzame energie en duurzame mobiliteit. Dit innovatietraject is tot stand gekomen door de gezamenlijke inzet van ondernemers, kennisorganisaties en publieke partijen. Van deze pilot kunnen alle betrokken partijen veel leren over het opzetten van dergelijke parkeerterreinen, in Flevoland en daarbuiten.”

De laadinfrastructuur is zowel voor openbaar laden als voor de elektrische voertuigen van de gemeente zelf. Naast de parkeerplaats wordt ook een deel van het loop- en fietspad bij het gemeentehuis overkapt.

Innovatief in energietransitie

In het EFRO-project PowerParking werken verschillende partners met elkaar samen: provincie Flevoland, gemeente Dronten, TU Delft, Eneco, Lelystad Airport, Lelystad Airport Businesspark, Alfen en Pontis Engineering. Zij zijn het erover eens dat dit slimme en flexibele energiesysteem op een innovatieve manier bijdraagt aan de energietransitie.

TU Delft gaat de resultaten van de pilot monitoren bij het gemeentehuis Dronten. Parallel voert zij een test uit met bidirectioneel laden in The Green Village. In deze proeftuin voor duurzame innovaties worden bij deze test de accu’s van elektrische auto’s gebruikt voor energieopslag. Eneco heeft samen met andere innovatieve ondernemers hard gewerkt om het systeem van carports met zonne-energie betaalbaarder te maken en om laadfaciliteiten en energieopslag te integreren. Alfen ontwikkelt een laadpaal met vier uitgangen (de Quattro), die als primeur in Dronten wordt geïnstalleerd als onderdeel van het systeem.

Het doel is om hierna het PowerParking-concept zonder EFRO-subsidie uit te kunnen rollen naar andere parkeerterreinen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden