Taakstraf voor Urkers die boa in het water gooiden

Foto: Flickr.com

Twee mannen van 18 jaar die op 2 juni 2020 op Urk een buitengewoon opsporingsambtenaar in het water gooiden, zijn veroordeeld tot taakstraffen van zestig uur.

Het tweetal sprak in juni van dit jaar samen met nog twee anderen af om een buitengewoon opsporingsambtenaar in het water van de haven van Urk te duwen. Eén van de verdachten lokte de boa naar de waterkant, waarna de ander hem een forse duw in zijn rug gaf.

Naar het water gelokt

De verdachten verklaarden op zitting dat ze een tussenuur op school hadden. Toen ze de boa zagen lopen, ontstond het idee om hem naar het water te lokken en hem erin te duwen. Eén van de verdachten sprak de boa vervolgens aan en vroeg hem of hij het water in mocht om zijn telefoon, die in het water was gevallen, te zoeken. De andere verdachte duwde hem vervolgens het water in. De man viel hierbij bijna anderhalve meter naar beneden.

Grapje

Eén van de verdachten verklaarde eerder bij de politie dat hij de boa in het water duwde omdat hij bekend staat als iemand die iedereen een bekeuring geeft. Op zitting zei hij dat het maar een grapje was.

Het incident is gefilmd en daarna ook verspreid op internet. Uit de slachtofferverklaring blijkt dat de gebeurtenis een enorme impact heeft op de boa. Zijn vertrouwen in de medemens is aangetast, evenals het plezier in zijn werk. Ook is hij in een andere gemeente gaan werken.

Straf

Volgens de rechtbank is mishandeling met voorbedachte raad bewezen. De verdachten hadden een vooropgezet plan om de boa, die gewoon zijn werk deed, het water in te duwen. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 3 dagen én een taakstraf van 160 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Maar de rechtbank gaat hier niet in mee.

Het gaat om zeer jonge jongens die zich na het incident vrijwel direct bij de politie hebben gemeld. Ook hebben ze vanaf het begin eerlijk verklaard én hebben ze al 3 dagen vastgezeten. De rechtbank legt de verdachten een taakstraf op van 60 uur. Ook moeten ze een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Twee andere minderjarige verdachten hebben zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden.

Zie ook: Politie pakt vier mannen op voor in water duwen boa

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden