Fruitpluktuin Vink Fruitboerderij geopend

Siebe Durk van Stralen plukt eerste appel.
Siebe Durk van Stralen plukt eerste appel.
Foto: parelprojecten.nl

In de fruitpluktuin van Vink Fruitboerderij in Kraggenburg werd vanmorgen de eerste appel geplukt door Siebe Durk van Stralen, die deze maand 25 jaar werkzaam is bij het fruitbedrijf. Hij legt het plukken van de appel gelijk uit: ’trek de appel niet van de boom, maar draai hem een beetje en klik hem er dan met steeltje en al af.’

In de belangstelling staan hoeft van Siebe Durk niet echt. Wel vindt hij het een hele eer dat hij de eerste appel mag plukken. ‘Anders doet de burgemeester of een andere bekende dit.’ Siebe Durk is meestal in de boomgaard te vinden. ‘Dat is mijn territorium, in goed overleg met Cees Vink bepaal ik wat er in de boomgaard gebeurt, of het nou het plukken, spuiten of snoeien is. Eigenlijk regel ik alles wat er gebeurt vanaf de bloem totdat het product in de koeling ligt.’

Toen Siebe Durk 25 jaar geleden in dienst kwam, wist hij nog weinig tot niets van fruitteelt. ‘Daar kwam snel verandering in’, vertelt Cees. ‘Door hard werken, veel leren en een tikkeltje eigenwijs zijn, zit het fruit hem nu in alle genen.’ Natuurlijk is er een mooi cadeau voor Siebe.

2020 was een turbulent jaar voor Vink Fruitboerderij met nachtvorst in het voorjaar, waar vooral de appels schade op hebben gelopen en een stevige hagelbui in mei. ‘Niets is zo onvoorspelbaar als de natuur’, meent Cees, ‘maar gelukkig hebben we voldoende plukfruit en voldoende fruit voor de consument.’

Na de officiële opening was er koffie, thee, appelsap en appel- en pruimentaart voor de aanwezigen en kon er zelf geplukt worden onder leiding van twee plukbazen, die het plukken nogmaals uitleggen en precies weten welke appels rijp zijn.

Vanaf nu is de fruitpluktuin elke woensdagmiddag, vrijdag en zaterdag geopend. De entree is gratis. De geplukte kilo’s worden afgerekend bij de boerderijwinkel.

Voor zaterdag 12 en zondag 13 september staat het jaarlijkse fruitplukweekend gepland. Dit weekend staat in het teken van Hollands genieten. Genieten van Hollands fruit plukken in de boomgaard, Hollandse lekkernijen, een gezellige markt met Hollandse streekproducten en oud-Hollandse spelletjes. Ook de boerderijwinkel is rijkelijk gevuld met vers- en streekproducten.

Tijdens het fruitplukweekend zijn de openingstijden: zaterdag 12 september van 10:00 tot 17:00 uur en zondag 13 september van 11:00 tot 16:00 uur. Kom gezellig langs en geniet van wat de natuur brengt.

De plukdagen worden georganiseerd volgens de voorschriften van het RIVM.

https://www.vinkfruitboerderij.nl/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen