Waterschade door zware regenbuien? Flevolandse gemeenten bieden geen regenwatersubsidies aan

Regenton
Foto: parelprojecten.nl

Zware regenval, waarbij meer dan 50 millimeter op één dag valt, komt steeds vaker voor in Nederland. Goede afwatering is essentieel om die zware regenval te kunnen verwerken, maar Flevolandse gemeenten zijn terughoudend in het subsidiëren van maatregelen waarmee burgers zelf kunnen helpen met het verwerken van regenwater.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat, op basis van KNMI data, in kaart bracht waar in Nederland veel regen valt en welke lokale subsidies bijdragen aan betere regenwaterverwerking.

Hevige regenval en wateroverlast in Flevoland

De afgelopen 5 jaar viel er jaarlijks gemiddeld 936 mm regen per Flevolandse gemeente. Dit is 9 mm meer dan het landelijk gemiddelde van 927 mm. Vooral bij zware neerslag, met meer dan 50 mm binnen een etmaal, is er kans op wateroverlast. In Flevoland werd het afgelopen decennium 7 maal zo’n zware regenbui geregistreerd.

Ook de lokale omstandigheden, waaronder de ligging en het grondtype, hebben invloed op het risico op waterschade. Volgens cijfers van BlueLabel is er in bijna 100 gemeenten sprake van een verhoogd risico op waterschade. Binnen de Flevolandse provinciegrenzen is Zeewolde de enige gemeenten waar het risico op waterschade hoger is dan (landelijk) gemiddeld.

Geen subsidies in gemeenten met verhoogd risico

Beslist.nl onderzocht in hoeverre gemeenten burgers stimuleren om beter met water om te gaan, via een subsidie of middels andere regelingen. In 136 gemeenten zijn er lokale subsidies voor het afkoppelen van de regenpijp (naar een regenton), het aanleggen van groene daken en het verwijderen van tegels in de tuin.

Opvallend is het gegeven dat geen van de 6 Flevolandse gemeenten een regenwatersubsidie aanbiedt. Ook niet in de gemeenten waar binnen de provincie het vaakst zware regen viel (Dronten en Noordoostpolder).

Klaarblijkelijk spelen de Flevolandse gemeenten niet in op de toenemende waterproblematiek. Dit terwijl burgers wel steeds meer interesse tonen in producten waarmee beter met regenwater kan worden omgegaan. Beslist.nl ziet de afgelopen periode een forse toename in de interesse in producten als regentonnen, tuinplanten en waterdoorlatende ondergronden (zoals grind).

Bekijk het volledige onderzoek van beslist.nl; waarin ook de gemeentelijke verschillen inzichtelijk zijn gemaakt, op https://www.beslist.nl/info/regenwater.html

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden