CDA roept op mee te werken aan afvalscheiding

afval scheiden
afval scheiden
Foto: parelprojecten.nl

‘We produceren teveel afval in deze wereld, daar moet verandering in komen’, vindt het CDA Noordoostpolder, ‘we zien het dagelijks in de openbare ruimte. We moeten meer inzetten op hergebruik van grondstoffen en meer bewustwording, we leven in een consumptiemaatschappij’.

Het recycle-tarief is gebaseerd op 80% solidariteit en 20% variabel. ‘De vervuiler betaalt, daar kun je niet op tegen zijn’, aldus CDA-fractievoorzitter Johan Goos. Bij het meer dan zeven keer per jaar laten legen van de grijze container met restafval, wordt per extra lediging € 11,50 extra in rekening gebracht bij een container van 240 liter. Voor alle andere containers hoeft geen extra geld betaald te worden.

Het GFT wordt vanaf 2020 een aantal keer minder opgehaald in de maanden juli en augustus. In plaats van wekelijks om de twee weken. Daar tegenover staat dat er twee keer per jaar een snoeiroute is waarbij tuinafval bij inwoners thuis wordt opgehaald. Bewoners van de hoogbouw krijgen de mogelijkheid hun afval dicht bij huis beter te scheiden middels ondergrondse containers, wat volgens het CDA een hele verbetering is.

CDA Noordoostpolder is voor invoering van het recycle-tarief, omdat gebleken is dat na een forse daling van 240 kg naar 140 kg tussen 2012 en 2017 we de laatste jaren zijn blijven hangen op 140 kg restafval per inwoner per jaar. Jaarlijks brengt onze gemeente rond 6700 ton afval, dat zijn vijf tot zes vrachtwagens van 25 ton per week naar de verbrandingsoven. Dat is vreselijk jammer, volgens het CDA en onnodig omdat per inwoner ruim 100 kg niet naar de afvalverbranding hoeft maar herbruikbaar is, wat volgens hen veel goedkoper is dan verbranden. Als er naar 60 kg restafval per inwoner wordt gegaan, wordt er ruim € 500.000 aan afvalverbrandingskosten bespaard, wat bijna € 26 per huishouden is zonder dat de inkomsten van de grondstoffen zijn meegeteld. Om naar een meer circulaire economie te gaan, moet het gedrag veranderen en daar gaat het recycle-tarief bij helpen, aldus het CDA. Goed gedrag wordt beloond en voor slecht gedrag moet je extra betalen. Dat is goed uitlegbaar maar het is ook haalbaar als mensen zich bewuster worden om het afval beter te scheiden. Het CDA is van mening dat er voorafgaande aan de invoering zeer goed gecommuniceerd moet worden over de veranderingen en wil dat de klankbordgroep hier goed bij betrokken wordt.

Verder wil het CDA dat er gedurende het jaar over de voortgang en de vorderingen wordt gerapporteerd naar de inwoners zodat men kan zien of men goed bezig is met het scheiden van afval. Het niet verbranden maar scheiden van afval gaat ons helpen, meent het CDA.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen